Ve středu večer evakuovali hasiči, záchranáři a policisté obyvatele z domu v...

Ve středu večer evakuovali hasiči, záchranáři a policisté obyvatele z domu v Kollárově ulice v rozšířeném centru Plzně, ve kterém hořelo. (10. března 2021) | foto: HZS Plzeňského kraje

V domě v Plzni začalo hořet, záchranáři evakuovali obyvatele

  • 0
Ve středu večer evakuovali hasiči, záchranáři a policisté obyvatele z domu v Kollárově ulice v rozšířeném centru Plzně. Podle prvních zpráv tam zřejmě k explozi plynového kotle k vytápění jednoho z bytů v třípatrovém domě. Pak začalo hořet. Při čtvrteční prohlídce místa zničeného bytu vyšetřovatelé dospěli k závěru, že požár vznikl od myčky.

Kolem 20. hodiny byla ulice uzavřená z obou stran. „Na místě je několik hlídek, probíhá evakuace,“ uvedla policejní mluvčí Dagmar Brožová. Dům muselo okamžitě opustit více než 10 obyvatel. Hasičská stanice je vzdálená jen asi čtvrt kilometru.

Hasiči museli při zásahu násilím otevřít dveře dvou bytů, aby měli jistotu, že v zakouřeném domě nikdo nezůstal. Okamžité ošetření potřebovali tři lidé.

 „V péči záchranáři jsou dva zasahující policisté a jedna osoba z domu, všichni se nadýchali zplodin,“ řekla Mária Svobodová ze Zdravotnické záchranné služby Plzeňského kraje. Záchranná služba později uvedla, že ošetřila čtyři policisty, kteří se nadýchali zplodin. Jeden z nich byl převezen na ošetření do plzeňské nemocnice. Nadýchaný obyvatel domu zůstal po ošetření na místě.

Záchranáři na místo kromě dvou sanitek poslali i inspektora provozu a vůz s vybavením pro zásahy u hromadných postižení osob.

Krátce před 21. hodinou policejní mluvčí Dagmar Brožová uvedla, že se s největší pravděpodobností příčinou události byla technická závada na některém ze spotřebičů, ale nešlo o výbuch. Případ si už převzali kriminalisté.  

Ve čtvrtek dopoledne byt i dům důkladně zkoumali statik i vyšetřovatelé hasičů a policie.  „Příčinou požáru byla technická závada na myčce nádobí. Škoda možná překročí hranici milionu korun,“  uvedl před polednem mluvčí hasičů Petr Poncar. 

Podle policie musel zůstat celý třípatrový dům přes noc zcela prázdný. Všech 13 evakuovaných se domluvilo se známými a u nich přečkali noc.  Kdy se bu