Tomáš Syrový má v projektu chytré baterie na starosti výzkum senzorů. | foto: Univerzita Pardubice

Vědec pardubické univerzity pomáhá vyvíjet chytrou baterii, sama se opraví

  • 4
Vědec z pardubické univerzity Tomáš Syrový pracuje na nové generaci chytrých baterií, které by dokázaly sledovat svou kapacitu a v případě potřeby ji obnovit. Využití by mohly najít například u elektromobilů či u stacionárních bateriových úložišť.

Cílem evropského projektu Salamander je pokrokový typ lithiové baterie s inteligentními funkcemi. Do vývoje baterie, která by se využívala třeba v elektromobilech, jsou zapojeni vědci ze sedmi evropských zemí.

„Naším cílem je baterie, která sama sleduje svůj ´zdravotní´ stav a dokáže aktivovat proces obnovení své kapacity,“ říká Tomáš Syrový z Katedry polygrafie a fotofyziky Fakulty chemicko-technologické Univerzity Pardubice.

„Aby mohla sledovat svoji kapacitu a v případě potřeby ji obnovit, musí mít v sobě senzory, které jí to umožní. Právě výzkum těchto senzorů je mojí rolí v projektu,“ dodal vědec.

Projekt má v úmyslu vyvinout Li-ion baterii podobnou té, která je dnes běžně používaná. Inteligentní funkce zahrnují tenkovrstvé tištěné senzory pro sledování stavu baterie - SOH (State of the Health).

ANALÝZA: Převratné baterie změní svět elektroaut, jen je nikdo nevyrobil

Když baterie dosáhne určité úrovně opotřebení nebo v ní senzory objeví nežádoucí stav, může aktivovat proces, který povede k obnovení kapacity, či k potlačení nežádoucího stavu. Nový typ baterie by se měl v budoucnu začít využívat například u elektromobilů či u stacionárních bateriových úložišť.

V projektu kladou partneři důraz také na hodnocení dopadu výroby s ohledem na udržitelnost. Zlepšení kvality a životnosti baterií může usnadnit přechod na dekarbonizované a čisté energetické systémy pro skladování elektrické energie v decentralizovaných sítích nebo v elektrifikované dopravě.

Projekt je podporován iniciativou Battery 2030+, koordinační a podpůrnou akcí (CSA) financovanou z programu Evropské unie pro výzkum a inovace Horizont 2020. Projekt badatelů ze 7 evropských zemí koordinuje Institut pro energetické technologie (IFE) v norském městě Kjeller.

4. května 2023


Elektromobil