Dvojici soudí za brutální vraždu seniorky. Necítí lítost, řekli o ní znalci

  • 4
Pardubická pobočka Krajského soudu v Hradci Králové pokračuje v hlavním líčení brutální vraždy seniorky, která se stala v Libišanech na Pardubicku v listopadu 2022. Z výpovědi soudních znalců vyplývá, že muž a jeho partnerka obžalovaní z vraždy sedmdesátileté ženy trpí poruchou osobnosti.

Obžaloba Nellu Barákovou a jejího partnera Davida Kučeru viní z toho, že sedmdesátiletou ženu zabili kvůli majetku. Podle spisu ji bili vázou, poté jí muž vrtal do hlavy a krku vrtačkou. Mrtvolu pak polili žíravinou. Příčinou smrti byla vzduchová embolie při porušení stěny pravé hrdelní žíly. Podle znalce z oboru soudního lékařství oběť před smrtí zažívala mučivé útrapy. Oběma hrozí až 20 let vězení nebo i výjimečný trest.

Podle znalců z oboru psychiatrie a psychologie, které dnes vyslechl senát pobočky krajského soudu v Pardubicích, jsou ale za své jednání zcela odpovědní. Muž je obviněn také z nedovoleného ozbrojování. Rozumové a paměťové schopnosti obžalovaných nejsou podle znalců narušeny, ani jeden z nich neprojevil nad činem lítost.

Muž podle posudků vykazuje disociativní a narcistické rysy, což ale neovlivňuje jeho rozpoznávací a ovládací schopnosti. Psycholog u něj konstatoval také výskyt bájivé lhavosti a grandiózní pocit vlastní důležitosti, a naopak absenci empatie, neschopnost poučit se z trestu a zlostné jednání, pokud mu někdo brání v uspokojování potřeb, kdy u něj může propuknout agresivita.

Psychiatr léčbu nevyžadoval

Psychologické vyšetření popsalo, že vyžaduje pozornost, obdiv a speciální zacházení, je egocentrický, využívá druhé ve svůj prospěch, přičemž o ně jeví malý zájem. Vztah k partnerce měl spíše zištný motiv, chtěl využít výnosu z prodeje nemovitostí rodiny. Podobné byly i jeho předchozí vztahy. Psychiatr nenavrhl žádnou léčbu, pobyt obžalovaného na svobodě podle něj není nebezpečný, avšak resocializace není možná.

Žena, která má vysokoškolské právní vzdělání, trpí podle znalců histriónskou poruchou osobnosti, snaží se o upoutání pozornosti a má sebedramatizující chování. Pokouší se vylepšovat svůj sebeobraz, má sklon ke lhaní, je nezralá a křehká osobnost, neobratně navazuje vztahy, nemá ale sklony k agresivitě. S matkou měla ambivalentní vztah, toužila po jejím uznání, ale byla k ní kritická. Do partnera byla zpočátku zamilovaná a na něm závislá, dotovala mu podnikání, podřizovala se jeho plánům a byla k němu nekritická.

Až ve vazbě se ze závislosti na muži vymanila, uvědomila si, že byla využívaná, a cítila k němu zlost. Snaží se také, aby se na ni nahlíželo jako na postiženého člověka, a před problémy uniká do nemoci. V dospělosti u ní byla diagnostikována porucha autistického spektra a Aspergerův syndrom, znalci je ale nezjistili. U ženy je možná resocializace a náprava, není pravděpodobné že by se obdobného činu dopustila znovu.

Obžalovaní před soudem vypovídali protichůdně. Dcera uvedla, že matku zabil její partner, ten řekl, že ženu našli už mrtvou. Podle obžaloby byla zavražděna 30. listopadu, muž tvrdí, že s ní ještě několik dní poté komunikovali a tělo našli až 3. prosince. Jednání je naplánované na několik dní až do 28. března.

,