Na skládce poblíž elektrárny hořely pneumatiky, letos už několikátý požár

  • 8
Po necelých dvou týdnech opět musely desítky hasičů vyjet k požáru skládky odpadu ve Zdechovicích na Pardubicku. Devatenáct jednotek vyrazilo v neděli večer k ohni, který v areálu nedaleko elektrárny ve Chvalaticích zachvátil haldu pneumatik.

„Od posledního požáru, který zde vypukl 21. dubna, je ohnisko aktuálního požáru vzdáleno zhruba 400 metrů,“ uvedla mluvčí hasičů Vendula Horáková.

Deset jednotek hasičů na místo vyjíždělo v neděli ve 21:49, celkem jich požár o rozloze 50 x 20 metrů hasilo devatenáct. „V pondělí dopoledne na místo dorazila hasičská těžká technika,“ dodala Horáková.

Hasiči pak zvolili postup, který šetří vodu. Nakladač ze skládky na lžíci vyloží hořící pneumatiky do kontejneru s vodou, odkud je materiál po několika minutách znovu vyndán a převážen do určeného volného prostoru u skládky. Tento způsob šetří i životní prostředí.

„Tato metoda byla v České republice použita poprvé před devíti lety při likvidaci požáru skládky v Boru u Skutče,“ sdělila Horáková.

Starostové okolních obcí by podle hasičů měli informovat občany, aby zbytečně nevycházeli ven a nevětrali. Nečistoty v ovzduší měřili pracovníci laboratoře v Lázních Bohdaneč.

Jak připomněla ČTK, požár odpadu vypukl na skládce u Zdechovic i v dubnu. Hasiči jej likvidovali na ploše 110 krát 30 metrů dva dny. Jiná část skládky hořela také v únoru, kdy vyšetřovatelé předpokládali, že požár způsobilo samovznícení. Tehdy bylo přivoláno celkem 18 hasičských jednotek, škoda dosáhl asi půl milionu korun.

Skládku provozuje firma Bohemian Waste Management. Firma ji založila spolu s Hradcem Králové a Pardubicemi, které mají podíly po 20 procentech. Na skládce se ukládají odpady z obou krajských měst a dalších obcí.

Skládka ve Zdechovicích sousedí s areálem Elektrárny Chvaletice

Skládka ve Zdechovicích sousedí s areálem Elektrárny Chvaletice

Mapy poskytuje © SHOCart a přispěvatelé OpenStreetMap. Společnost SHOCart je tradiční vydavatel turistických a cykloturistických map a atlasů. Více na www.shocart.cz