Případ zmizelé mrtvoly míří k soudu jako vražda, obviněným hrozí výjimečný trest

  • 0
Policie po roce uzavřela brutální usmrcení muže v Pohodlí na Svitavsku. Dva obviněné navrhla obžalovat z vraždy, přestože případ původně kvalifikovala jako zbavení osobní svobody s následkem smrti. Pachatelé podle kriminalistů několik dnů týrali a bili muže z Břeclavska, který pak zemřel. Těla se zbavili tak, aby nebylo možné ho nalézt a snažili se ztížit jeho identifikaci. Aktuální vývoj případu však nasvědčuje tomu, že kriminalisté již zjistili, co se s mrtvolou stalo.

Oběma obviněným podle dřívější kvalifikace případu hrozilo za zvlášť závažný zločin zbavení osobní svobody s následkem smrti osm až šestnáct let vězení.

„U případu Pohodlí jsme ukončili vyšetřování předáním spisu s návrhem na podání obžaloby na Krajské státní zastupitelství v Hradci Králové. U obou obviněných mužů došlo ke zpřísnění právní kvalifikace jejich jednání a je posuzováno jako zvlášť závažný zločin vraždy, kdy jsou ohroženi odnětím svobody na 15 až 20 let nebo trestem výjimečným,“ řekla policejní mluvčí Markéta Janovská. Dodala, že další informace policie nyní poskytovat nebude.

Kriminalisté dosud nepotvrdili, že by našli tělo zavražděného. Uzavření vyšetřování a zpřísnění právní kvalifikace však nasvědčuje tomu, že policisté mrtvolu již našli, nebo vědí, co se s ní stalo.

Z dřívějšího vyšetřování vyplynulo, že poškozeného v únoru 2023 unesli dva pachatelé, pětatřicetiletý muž ze Svitavska a třicetiletý muž původem z Brna. Oba zadržela zásahová jednotka a soud je poslal do vazby.

Mladší obviněný se k činu přiznal, starší využil práva nevypovídat. Podle kriminalistů je to velmi fyzicky zdatný vyznavač bojového umění

Motivem činu byl podle policie údajný „majetkový delikt“ poškozeného vůči obviněným. Případ bude projednávat Krajský soud v Pardubicích.