Pracovníci pardubických sociálních služeb budou moci zaparkovat na nově...

Pracovníci pardubických sociálních služeb budou moci zaparkovat na nově vyhrazených parkovacích místech. | foto: Magistrát města Pardubic

Konec udávání, sociální služby v Pardubicích mají speciální parkovací místa

  • 1
Na jaře redakce pardubické MF DNES upozornila na problémy pracovníků sociálních služeb, kteří nemají na mnoha místech v Pardubicích kde parkovat. Auta tak nechávali doslova, kde se dalo, a někteří lidé na ně volali strážníky. Nyní radní přicházejí s plánem, jak pracovníkům sociálních služeb alespoň trochu ulevit.

„Radnice se snaží poskytovatelům sociálních služeb usnadnit péči o seniory a klienty s handicapem, a vyčlenila jim proto několik parkovacích míst ve městě. Byly vybrány lokality, kde je počet klientů nejvyšší a péče o ně náročnější,“ uvedla mluvčí radnice Iveta Koubková.

Vyhrazená místa jsou určena pro pět poskytovatelů sociální a domácí péče zahrnujících Sociální služby města Pardubic, Oblastní charitu Pardubice, domácí ošetřovatelskou péči Kamilka, poskytovatele terénních sociálních služeb Včelka senior care a ošetřovatelskou službu SKP centrum. 

Zaměstnanci klientům přitom pomáhají nejen při osobní hygieně, ale také s podáváním jídla, oblékáním, pohybem v domácnosti a často jsou jim nápomocni také při zajištění chodu domácnosti a úklidových prací, zajištění nákupů či pomoci s přípravou jídla nevyjímaje.

„Vybrané lokality byly vytipovány na základě podkladů, které máme k dispozici od organizací poskytujících dotčené sociální a pečovatelské služby. Tento typ práce navíc zastávají z velké části právě ženy, pro které je přemísťování potřebných pomůcek na větší vzdálenost opravdu náročné,“ řekl náměstek primátora Jakub Rychtecký.

Mezi místa, kde jsou nové značky, patří ulice Dašická, Arnošta z Pardubic, Na Hrádku, Smilova, Družby, Lonkova, Erno Košťála, Na Drážce, Jana Zajíce, Bartoňova či V Ráji. Pracovníci sociálních služeb tam vozidla mohou odstavovat každý den od 7 do 18 hodin.