Nový pavilon pardubické nemocnice

Nový pavilon pardubické nemocnice | foto: Kryštof Ženatý

Lidé chtějí vidět nový pavilon pardubické nemocnice, obsadili všechna místa

  • 2
Zájemci o prohlídku nového pavilonu Pardubické nemocnice během dvou dnů obsadili všechna volná místa. Nemocnice nyní řeší, jak novostavbu ukázat dalším lidem.

Nová budova Centrálního urgentního příjmu, která se vklínila mezi pavilony onkologie, neurologie, radiodiagnostiky a chirurgie, čeká už jen pár dní na svoji premiéru.

Příští čtvrtek ji slavnostně otevřou politici, v pátek 1. března si ji bude moci prohlédnout veřejnost. Teď se ale ukázalo, že zájem lidí o novostavbu je podstatně větší, než nemocnice předpokládala. „Opravdu jsme nečekali, že dva dny po otevření rezervačního systému budeme mít plno. Přemýšlíme nyní, jak umožnit dalším zájemcům, aby si budovu prohlédli,“ uvedla mluvčí Nemocnice Pardubického kraje Kateřina Semrádová.

Obsazení pater Centrálního urgentního příjmu:

Heliport

7. podlaží

Lůžková oddělení intenzivní péče (ARO, JIP)

6. podlaží

Lůžkové oddělení chirurgie a cévní chirurgie

5. podlaží

Lůžkové oddělení ortopedie a traumatologie

4. podlaží

Operační sály

3. podlaží

Centrální sterilizace, lůžkové oddělení ortopedie a neurochirurgie

2. podlaží

Angiografie, lékařské pokoje, ambulance, bistro

1. podlaží

Emergency, urgentní příjem, ambulance
Podzemí
Sklady, šatny, strojovny

11

operačních sálů bude k dispozici v novém pavilonu. Ty stávající čeká demolice.

184

lůžek v Centrálním urgentním příjmu bude sloužit hlavně chirurgickým oborům.

Nemocnice připravila pro veřejnost komentované prohlídky. Dvacetičlenné skupiny s průvodci budou v pátek odpoledne procházet nový pavilon a na každé zastávce na ně budou čekat zdravotníci, kteří jim popíšou chod konkrétního pracoviště.

Jenže ani kapacita 640 míst, která byla k dispozici v rezervačním systému, nakonec nestačila. Jiná šance dostat se do Centrálního urgentního příjmu ještě před spuštěním provozu zatím není, nemocnice si totiž přeje, aby zde návštěvníci procházeli pouze v rámci komentovaných prohlídek.

„Vzhledem k tak obrovskému zájmu ale vážně uvažujeme o tom, že bychom zkusili nový pavilon otevřít ještě v sobotu dopoledne. Teď přemýšlíme o tom, jakou by to bylo formou,“ uvedla Semrádová.

Pro Pardubickou nemocnici, Pardubice, ale i Pardubický kraj bude otevření nového pavilonu historický okamžik. Tato budova zde chyběla pětadvacet let. Nemocnice se totiž na počátku století díky vzniku nových regionů sice stala krajským zdravotnickým zařízením, ale v kulisách okresní nemocnice.

Zdravotníci postrádali nové operační sály, oddělení na úrovni 21. století, pacientům zase scházelo jedno místo, kde by našli pomoc bez ohledu na to, jaký zdravotní problém je trápí.

Pardubický kraj sice areál postupně modernizoval, ale klíčový krok přichází až nyní. Zatímco Pardubický kraj dal peníze na samotnou budovu, nemocnice uhradila její vybavení. „Dvě miliardy korun stavba a pět set milionů korun stálo vybavení,“ uvedl hejtman Pardubického kraje Martin Netolický (SOCDEM/3PK). Dlouho odkládanou investici usnadnila kraji Evropská unie, od níž získal půlmiliardovou dotaci.

Díky osmipodlažní budově vznikne v Pardubické nemocnici nové oddělení urgentní medicíny. Nově bude mít nemocnice i svou vlastní centrální sterilizaci a jedenáct operačních sálů. V jednom z nich je robotický operační systém, který usnadní práci chirurgů. Zákroky s ním budou přesnější a šetrnější, pacient se i dříve zotaví. S pomocí robota za 65 milionů korun by měli lékaři zvládnout 250 až 300 operací za rok.

Do budovy se postupně přesunou téměř všechny chirurgické obory, tedy chirurgie, neurochirurgie, traumatologie, ortopedie a také ARO. Velkou změnou k lepšímu bude urgentní příjem. Na jednom místě lékaři na základě vyšetření rozhodnou o způsobu léčby bez toho, aby pacient putoval nemocničním areálem za jednotlivými specialisty jako dosud.