Strážníci a policisté zpacifikovali agresora, který bránil záchranářům v ošetření dítěte vypadlého z okna (27. července 2019) | foto: MP Pardubice

Dítě vypadlo z okna z deseti metrů, jeho opilý otec putoval na záchytku

  • 99
Popíjení trojice dospělých se v sobotu v podvečer zvrtlo v rodinnou tragédii. Z pardubického bytu, kde byla opilá trojice, vypadla pětiletá dívka a velmi vážně si zranila hlavu. Záchranáři ji v bezvědomí vezli do nemocnice. Její otec skončil na záchytce, protože jim při ošetřování dítěte bránil v práci.

Záchranáři, policisté i strážníci k bytovému domu v Černé za Bory vyjížděli v sobotu zhruba v 18:30. Z okna tam vypadla pětiletá dívka, přičemž sebou strhla i síť proti hmyzu, kterou bylo okno osazeno.

„Dítě spadlo asi z deseti metrů na hlavu a vážně si ji poranilo. Při příjezdu našich posádek bylo v bezvědomí a muselo být okamžitě zaintubováno a převedeno na umělou plicní ventilaci,“ řekl iDNES.cz mluvčí Zdravotnické záchranné služby Pardubického kraje Aleš Malý. 

Záchranáři dívenku převezli do Fakultní nemocnice Hradec Králové.

Ještě než odjeli, ale na místo přivolali policii a ti si přizvali i strážníky. „Jeden z příbuzných na místě aktivně bránil záchranářům v práci. Na žádost policie naši strážníci poskytli součinnost při uklidnění situace na místě,“ napsala na facebookové stránky Městská policie Pardubice. 

27.července 2019 v 19:17, příspěvek archivován: 28.července 2019 v 14:50

V #ČernázaBory zasahovali záchranáři + @PolicieCZ i naši strážníci. Došlo zde k pádu dítěte z okna byt.domu. Jeden z příbuzných na místě ale aktivně bránil záchranářům v práci. Na žádost PČR strážníci poskytli součinnost při uklidnění situace. Případ dále šetří @PolicieCZ https://t.co/a3DR8YVo7B

„Když jsme tam přijeli, viděli jsme, že tam je nějaký muž, posléze jsme zjistili, že jde o otce zraněného dítěte, který brání tomu, aby záchranka dítě ošetřila. Vzhledem k tomu, že byl pod vlivem alkoholu, jsme muže zajistili a převezli na záchytku,“ popsala mluvčí policie Pardubického kraje Markéta Janovská. Otci dítěte naměřili dvě promile.

Podle Malého nešlo o napadení zdravotníků, ale jen o velmi neohrabanou snahu pomáhat. „Otec, jak byl pod vlivem, tak chtěl v uvozovkách pomoci, ale ono to spíše překáželo,“ doplnil mluvčí záchranky.

Otec dítěte ale nebyl jediný, kdo byl opilý. „V době pádu byli v bytě tři dospělí - rodiče a rodinná přítelkyně. Všichni byli pod vlivem alkoholu. Jedna osoba měla kolem 1,5 promile, další dvě kolem dvou promile,“ dodala mluvčí policie.

Policisté událost prověřují pro podezření z těžkého ublížení na zdraví z nedbalosti.