Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Východočeské divadlo uvede sedm premiér, mezi nimi i muzikál o Kašparovi

  8:25aktualizováno  12:25
S první novinkou se herecký soubor přihlásí druhý říjnový víkend na Malé scéně. Orlando je komorní hra pro pět herců. Text tragikomické grotesky zkoumající odvěkou lidskou touhu po silných prožitcích vznikl na základě stejnojmenného románu Virginie Woolfové.

Východočeské divadlo Pardubice | foto: Radek Kalhous, MAFRA

Autorka ho koncipovala jako fiktivní životopis mladého šlechtice, jenž prochází dějinami od dob alžbětinské Anglie až po spisovatelčinu současnost.

S porozuměním i humorem v něm nahlíží do hloubi lidského nitra. Autorem divadelní adaptace a inscenátorem je mladý režisér Marek David, který se v Pardubicích představil scénickým čtením Skoncovat s Eddym B. „Autor adaptace a režisér Marek David vytváří hru na míru našim herečkám a hercům,“ řekla dramaturgyně Východočeského divadla Jana Pithartová.

Další premiéra se přesouvá už do městského divadla. Bude to muzikál Do nebes! o prvním českém aviatikovi Janu Kašparovi. Se souborem ho zkouší režisér Radek Balaš, který je také autorem libreta. Do hlavní role pardubického rodáka, který zvládl doletět na svém blériotovi z Pardubic do pražské Velké Chuchle, obsadil nováčka v pardubickém divadle Štěpána Pospíšila.

Hudbu složil herec a skladatel, člen kapely Monkey Business Ondřej Brousek. Diváci uvidí muzikál poprvé 28. října. Poslední inscenací letošního roku bude Blázinec boží. Hru napsal Petr Abraham na motivy románu Heinricha Manna Mládí krále Jindřicha IV., v němž se pojí historiografie s dobrodružnou i psychologickou literaturou.

„Napínavou formou líčí příběh panovníka, který je historiky označován za jednoho z prvních humanistů. Jindřich IV. se jím stal, navzdory tomu, jak trnitá a křivolaká byla jeho cesta k moci, na níž byl zásadním milníkem jeden z největších masakrů v dějinách Francie – Bartolomějská noc,“ řekla Pithartová.

V hlavní roli komedie Kdo je tady ředitel? exceloval skoro třináct let v pražském Švandově divadle Michal Dlouhý. V Pardubicích bude premiéra tohoto kusu prvním novým divadelním kusem roku 2024. Příběh ředitele mezinárodní IT firmy, který se vydává za řadového zaměstnance, aby se vyhnul personálním konfliktům, a v rozhodující chvíli nevyhnutelné konfrontace za sebe „nasadí“ anonymního nezaměstnaného herce, je znám ze stejnojmenného filmu Larse von Triera.

Pobídka k adaptacím

Filmové diváky snímek překvapil tím, jak se odlišuje od všeho, na co byli u svého oblíbeného režiséra zvyklí. Jednou z odlišností je divadelní dimenze, která přímo vybízí k jevištním adaptacím, jimž dánský autor a režisér nikterak nebrání.

K inscenování na pardubickém jevišti si text vybrala režisérka Aminata Keita, která se v Pardubicích představila scénickým čtením Někdo přijde.

Dramatizace bestselleru americké neuroložky a spisovatelky Lisy Genova, který u nás vyšel pod názvem Ještě jsem to já, bude další divadelní novinkou. Hlavní postavou je šťastná žena středního věku, matka dvou dospělých dětí, žijící s milujícím manželem, světově uznávaná psycholožka, které je na vrcholu úspěšné kariéry diagnostikována časná Alzheimerova choroba.

V té chvíli začíná statečný a dojemný boj jí samotné i jejích nejbližších o zachování důstojnosti a životních hodnot. Autorka ho líčí citlivě, ale bez patosu, s překvapivou a inspirující lehkostí.

„Příběh byl také zfilmován a herečka Julianne Moore dostala za ztvárnění hlavní role několik významných cen včetně Oscara a Zlatého glóbu,“ řekla Pithartová. Na scénu VČD ho přivede Kateřina Dušková, režisérka úspěšných inscenací Mikve nebo Žítkovských bohyň.

Pak vybrala dramaturgie něco na odlehčení. Hra Ödöna von Horvátha Don Juan se vrací z války je kabaretem scén ze světa, který vstává z popela. Ze světa, v němž se z obchodů staly zastavárny, z hotelů nevěstince, z domovů příbytky podnájemníků. Z inflačních zbohatlíků velkopodnikatelé a ministři. Z vdaných žen vdovy, z nevěst nevěstky, z mužů náhrobky.

Ale jeden muž se z války vrací. Je raněný a nemocný, ale dychtivý touhou najít dávnou lásku, kterou zradil. Chce ji najít a sebe napravit, změnit se. Jenže se změnil svět. A už nikdy nebude jako dřív. Jako před válkou, jako před zradou. Je třeba jít dál a dál.

Inscenací tohoto mimořádného díla se v Pardubicích představí významný režisér, dramatik a básník Martin Františák, umělecký šéf Švandova divadla v Praze. „Máme velikou radost, že hru uvedeme, málo se na českých jevištích hrála,“ řekla Pithartová.

Divadelní sezona skončí na Kunětické hoře oblíbenou pohádkovou komedií S čerty nejsou žerty v režii Petra Novotného. Stejnojmenný film, který v roce 1984 natočil režisér Hynek Bočan na motivy pohádek Boženy Němcové Čertův švagr a O Nesytovi, se zařadil do zlatého fondu české pohádkové kinematografie a neztrácí svou popularitu dodnes.

Kdo zastoupí v divadelním provedení Karla Heřmánka, Ondřeje Vetchého, Vladimíra Dlouhého či Jaroslavu Kretschmerovou, jasné zatím není, divadlo tuto pohádkovou komedii uvede po necelých 40 letech od filmové premiéry.

  • Nejčtenější

Na dostizích v Pardubicích se splašil kůň, vběhl mezi diváky a zranil i dítě

8. května 2024  15:29,  aktualizováno  19:59

Na dostihovém závodišti v Pardubicích se ve středu odpoledne splašil kůň bez jezdce. Přeskočil plot...

Stegosaurus se skluzavkou stál sedm milionů. Stal se terčem kritiky i posměchu

11. května 2024

Premium Už nejen opoziční zastupitelé upozorňují na vysokou cenu nového hřiště v pátém pardubickém obvodě....

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Hokej mi dal všechno, Čechům budu fandit, říká Musil. Přestup syna chápe

10. května 2024  10:53

Jeho příběh spojený s odvážnou emigrací do NHL zná snad každý hokejový fanoušek. Legendární obránce...

Zemřel vítěz Velké pardubické Petr Vozáb, najednou ukočíroval dvaadvacet koní

10. května 2024  13:59

Ve věku 68 let zemřel ve čtvrtek Petr Vozáb, vítěz Velké pardubické z roku 1985 s Festivalem. Po...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Památkově chráněné nádraží hyzdí reklamy. Musíme platit daně, hájí se vlastníci

13. května 2024  11:39

Nádraží v Ústí nad Orlicí, zapsané na seznam kulturních památek, zůstává opuštěné. Aktivisté, kteří...

Specialisté na tunely rozjíždějí „akci Homole“, ražba začne na podzim

16. května 2024  15:17

Ukázkou současného tunelového stavitelství bude výstavba tunelu Homole na dálnici D35 u Vysokého...

Na pardubickou Cihelnu míří na 50 umělců. Majáles bude opět bezkontaktní

16. května 2024  10:27

Na louce u pardubického koupaliště Cihelna zítra začne první letošní velká hudební akce pod...

Kvůli požadavkům armády obchvat postaví blíž k obcím u letiště, starostové zuří

15. května 2024  16:55

Nová varianta jihozápadního obchvatu Pardubic se nelíbí obcím Starý Mateřov a Staré Jesenčany....

Pardubický obvod se špatně stará o zeleň, zlobí se aktivisté na starostu

15. května 2024  10:51

Lidé, kteří se zajímají o zeleň v Pardubicích, dlouhodobě kritizují radnici pátého městského obvodu...

Rozdáváme batolecí mléko ZDARMA
Rozdáváme batolecí mléko ZDARMA

Na cestě mateřstvím se potkáváme s různými výzvami. V případě výživy našich nejmenších představuje kojení ten nejlepší základ. Pokud však kojení...

Bohužel nám to nevyšlo, oznámili manželé Pagáčovi rozchod po šesti letech

Herečka Patricie Pagáčová (35) a dramaturg Tibor Pagáč (32) se rozešli po pěti letech manželství. Žádost o rozvod zatím...

Eurovizi vyhrál nebinární Švýcar Nemo. Nizozemce vyloučili za „výhružný pohyb“

Ve švédském Malmö rozhodli o vítězi letošní Eurovize. Stal se jím švýcarský nebinární zpěvák Nemo. Soutěž doprovázely...

Moderátorka Petra Křivková-Svoboda přišla při tragické nehodě o manžela

Moderátorka poledních zpráv televize Nova Petra Křivková-Svoboda (41) v neděli ztratila svého manžela Ondřeje Křivku...

Zemřel Vlastimil Harapes. Baletní mistr Národního divadla i českých filmů

Ve věku 77 let zemřel tanečník a herec Vlastimil Harapes. Dlouhá léta byl sólistou baletu Národního divadla. Zahrál si...

Miss Czech Republic 2024 se stala studentka Adéla Štroffeková z Prahy

Vítězkou 15. ročníku Miss Czech Republic se stala studentka Adéla Štroffeková (21). Českou republiku bude reprezentovat...