V Pardubicích zastavili vlak s kýchajícími Italy, nakaženi koronavirem nejsou

  • 361
Kvůli zdravotním potížím několika cestujících zastavila posádka vlak firmy RegioJet na pardubickém hlavním nádraží. V soupravě jelo zhruba 50 lidí, z toho čtyři italští občané, kteří na sebe upozornili kýcháním a kašláním. Na místě zasahovala záchranná služba v izolačních kombinézách, vlak pak odjel do Prahy.

„K vlaku jsme přivolali záchrannou službu, protože jsme zjistili cestující, kteří vykazovali znaky toho, že jsou nemocní. Probíhá šetření v koordinaci s policií,“ řekl iDNES.cz mluvčí společnosti RegioJet Aleš Ondrůj.

„Jsme s policií v kontaktu, dostali jsme příslib, že budou provedeny nezbytné úkony a brzy spoj vyrazí do Prahy,“ dodal.

Před devátou ráno upřesnil, že cestující si již odvezla záchranná služba a vlak opět pokračoval v jízdě. Spoj z Bohumína nabral více než dvouhodinové zpoždění.

Čtyři lidé italské národnosti vykazovali známky nemoci - kašlání a kýchání. 

„Cestující s podezřením na nákazu byli odvezeni do nemocnice. Dostali jsme hlášení od průvodčí už cestou. Dopravce si sám zajistí dezinfekci vlaku. V celém vlaku byly ztotožněny všechny osoby,” řekl velitel hasičů na místě.

„O všem jsme se dozvěděli až tady v Pardubicích. Nikdo nám nic neřekl. Italové měli sedět ve vagonu jedna nebo dva. Naštěstí jsem seděla jinde. Pak za námi přišli, vyfotili si nás a vzali si naše údaje, pak jsme mohli normálně odejít,” řekla pro MF DNES cestující, která v Pardubicích vystoupila. Do vagonu, ve kterém Italové cestovali, již nikdo nesměl nastoupit.

„To se běžně stává, že je k cestujícímu přivolána záchranná služba. V tuto chvíli tedy není nutné to nějak dramatizovat,“ uvedl mluvčí. Že se kolem vlaku pohybují záchranáři v ochranných oblecích v tuto chvíli považuje za standardní postup.

Podle hejtmana Pardubického kraje se jednalo ze strany Italů o nezodpovědné chování. „Cestující na cestě z Ostravy do Prahy velmi hlasitě odkašlávali natolik, že byl vlak RegioJet zastaven,“ uvedl dopoledne hejtman Netolický.

Celý den strávili čtyři Italové na infekčním oddělení Pardubické krajské nemocnice, kde čekali na výsledky testů na koronavirus.  Laboratoř nakonec po osmé hodině večer potvrdila negativní výsledek testů na onemocnění COVID-19. Informaci oznámil mluvčí Pardubického kraje Dominik Barták.

Čtveřice studentů, která v Česku pobývala v rámci programu Erasmus, už byla z infekčního oddělení propuštěna.

Ve vagonu cestovalo se studenty asi dalších 15 lidí. Kromě hasičů a zdravotníků poskytla při zásahu součinnost i policie.

, ,