Zábavní parky - TNI Group. Takhle nějak to mohlo v Bílovci vypadat.

Zábavní parky - TNI Group. Takhle nějak to mohlo v Bílovci vypadat. | foto: TNI Group

V Bílovci zase řeší zábavní park. Lidé se přou, zda je pro město vhodný

  • 13
Jen o jediný hlas loni v říjnu neschválili zastupitelé Bílovce na Novojičínsku projekt obřího zábavního parku na okraji města. Po čtvrt roce se o plánu na asi hektarovou halu s atrakcemi pro rodiny s dětmi za zhruba 400 milionů korun v Bílovci hovoří znovu.

Už ve čtvrtek se atrakcemi bude možná opět zabývat zastupitelstvo. A stejně jako tehdy i nyní zábavní park budí emoce.

„Pro sedmitisícové město je to megalomanský projekt, který například neúměrně zatíží dopravu. Navíc nám vadí, jak radní park prosazují. Žádáme například dopadovou studii, případně referendum,“ vyjmenoval bílovecký občan Michal Krchňák na veřejné schůzi, kde se o projektu hovořilo.

Zatímco jindy podobné akce přilákaly pár lidí, nyní byl sál knihovny zcela zaplněný asi stovkou lidí. Někteří stáli až na chodbě. A jednání trvalo tři hodiny.

Podnikatel: Projekt přiláká turisty a městu pomůže

O opětovné projednání projektu požádal podnikatel Libor Klapetek, který v Bílovci provozuje půjčovnu nářadí. „U průmyslové zóny bych chtěl postavit nové sídlo společnosti a zajímá mě, jaké budu mít sousedy. A zábavní park mi přijde jako velmi vhodný, může do města přilákat mnoho turistů. A Bílovci hodně pomoci,“ vysvětlil Klapetek.

Zastupitelstvo se jeho iniciativou musí zabývat, jeho dopis totiž podepsalo 115 občanů. Protistrana uvedla, že také její petice vyvolala velký zájem lidí. „Počet ale sdělíme až na jednání zastupitelů,“ nastínil Krchňák.

Město po říjnovém krachu projektu zábavního parku nabídlo pozemky průmyslové zóny k prodeji. Zatím se ozvala jen strojírenská firma, která by za hřbitovem a fotbalovým hřištěm postavila podnik na zpracování plechů.

Radní takový záměr odmítají. „Říkám na rovinu, že než fabriku, tak podporuji zábavní park,“ řekl bílovecký starosta Pavel Mrva.

Kritici vedení města vyčítají, že problém je postavený tak, že se rozhoduje jen mezi továrnou a zábavním parkem. „Změňte územní plán a ať pole zůstane polem s ornou půdou,“ navrhovali odpůrci projektu.

Bílovec? Nezavrhujeme, ale není jediný, říká firma

Přitom ani není jasné, jestli budou mít zastupitelé o čem jednat. Developerská firma TNI Group, která projekt zábavního parku zajišťuje, totiž o pozemky podruhé zatím neprojevila zájem. Lhůta na podání žádosti ale končí už ve čtvrtek v poledne, pár hodin před zahájením jednání zastupitelstva.

„Pokud se firma ozve, budeme zřejmě navrhovat schválení stejné smlouvy jako v říjnu. Pokud se nepřihlásí, tak není moc o čem jednat. Poté bych chtěl vytvořit komisi ze zastupitelů a občanů, která by posoudila, co dále s průmyslovou zónou,“ předestřel starosta.

Ředitel projektu Ivan Lackovič z TNI Group řekl, že o nové iniciativě Bílovce sice už slyšel, ale o blížící se lhůtě neví. „V Moravskoslezském kraji chceme zábavní park postavit. Bílovec nezavrhujeme, ale v regionu máme rozjednáno více pozemků,“ reagoval s tím, že zatím nemůže sdělit, jestli firma žádost do Bílovce pošle.

TNI Group hodlá zábavní parky postavit ve Středočeském kraji, na jižní Moravě a na severovýchodě země. Počítá s tím, že do moravskoslezského areálu by ročně mohlo přijet přes 300 tisíc návštěvníků.