Do 30. listopadu je v Hrabyni výstava Jak se hledají druhoválečné hroby. Její...

Do 30. listopadu je v Hrabyni výstava Jak se hledají druhoválečné hroby. Její místo v dubnu zaujme Opava za války. | foto: Alexandr Satinský, MAFRA

Výstava vylíčí osud místních obyvatel, pomoci mohou lidé fotkou či vzpomínkou

  • 0
Opavský loutkář a člen Sokola, který coby Čech musel za války pryč z města. Rodák z Hlučínska, jenž narukoval do wehrmachtu. Válečný kronikář, četník či muž, který opustil region a vstoupil do RAF. A další, jenž prostě jen rád fotil, a zmapoval tak Opavsko té doby.

V Národním památníku II. světové války v Hrabyni vzniká unikátní výstava, jež představí i válečné osudy běžných obyvatel Opavy a Opavska. Podílet se na ní může každý, hrabyňští historikové hledají zajímavé příběhy i s nimi spjaté dokumenty, fotografie i další předměty.

„Výstavu chystáme u příležitosti oslav osmi set let od první zmínky o městu Opava a věnovat se budeme Opavě a Opavsku v období druhé světové války. Představit chceme méně známé osobnosti – civilisty, k nimž se pojí zajímavý příběh z válečného období,“ uvedla vedoucí památníku Kamila Poláková.

Používali jsme drony i radar, popisuje hledání druhoválečných hrobů archeolog

Dodala, že mezi lidmi stále zůstává spousta dokumentů, fotek i nejrůznějších předmětů a také vzpomínek. Na výzvu muzea reagovali okamžitě. „Někteří se ozvali hned druhý den. Jsou rádi, že nám mohou předat i krátký příběh nebo darovat věci. Za zhruba měsíc mám informace k osmi lidem, jejichž příběh bychom rádi zpracovali. A hledáme dál,“ popsala Poláková.

Medailonky obyvatel Opavska, jejichž osudy ještě lépe pomohou přiblížit životní situaci obyvatel Opavska za války, budou jednou ze stěžejních částí výstavy, která v Hrabyni odstartuje s novou sezonou.

Výstava odstartuje v dubnu

„Na základě lidmi posílaných příběhů vydáme i brožurku, ve které všechny uvedeme,“ dodala Poláková. Přípravy jsou v plném proudu. Výstava připomene i židovské oběti z regionu či pochod smrti, který na konci války procházel Opavskem, když nacisté začali vyklízet koncentrační tábory a tisíce válečných zajatců a vězňů hnali za nelidských podmínek do Německa.

Výstava k výročí Opavy

Opava příští rok oslaví 800 let od první zmínky o městě. Slezské zemské muzeum výročí připomene na třech svých pracovištích.

Památník Petra Bezruče představí literární tradice a současnost Opavy a Opavska.

Historická výstavní budova odhalí, co se zachovalo ze sbírek někdejšího Městského muzea, zmapuje osudy opavských osobností a ukáže malířské a grafické pohledy na Opavu napříč časem.

Národní památník II. světové války popíše válečnou Opavu a Opavsko. Pro výstavu hledá předměty, dokumenty, fotky i vzpomínky.

Chybět nebude ani proměna Opavy – právě druhá světová válka se totiž nesmazatelně zapsala do tváře města. Osvobozovací boje z něj učinily jedno z nejvíce zničených měst republiky – padla asi třetina domů.

„Opava byla vyhlášena pevností a dobývána, například opavské centrum bylo téměř celé vybombardované. Ve sbírkách máme spoustu fotografií Opavy před válkou, z jejího průběhu i osvobozování i z doby po válce. Chystám se oslovit i místní sběratele,“ doplnila Poláková.

Výstavu Národní památník II. světové války otevře druhý dubnový čtvrtek. Výzva stále platí, lidé se mohou na zástupce památníku s příběhy předků dál obracet.

Opava však zaujme místo i v dalších výstavních prostorách Slezského zemského muzea a lidé nahlédnou i do starších dějin města, mimo jiné skrz zachráněné muzejní sbírky někdejšího Městského muzea v Opavě, které jako jediné dokumentovalo dějiny a kulturu Opavy a jejího nejbližšího okolí.

„Svou strukturou se připravovaná výstava inspiruje u členění expozice městského muzea do větších celků tak, jak ji v roce 1912 pojal jeden z kustodů Erwin Gerber,“ upřesnil projekt vznikající pro Historickou výstavní budovu mluvčí muzea David Váhala.

14. dubna 2023