Vánoční strom z Masarykova náměstí v Ostravě musel pryč, byl prasklý

  • 2
Vánoční strom z Masarykova náměstí v Ostravě musel pryč. Ve kmeni totiž objevila zhruba dvoumetrová prasklina. O výměně za jiný strom rozhodli pořadatelé kulturního programu Ostravských Vánoc. Strom odvezli zaměstnanci městských lesů a zelení.

Na prasklinu se přišlo při pravidelné kontrole. „Poškození nahlásili techničtí pracovníci v úterý. Když ho viděla odbornice z oblasti dendrologie, doporučila odstranění,“ řekl Jan Šumbera, jednatel výstaviště Černá louka, které má organizaci vánočního programu na starosti.

Nejdřív šlo dolů osvětlení. „Výzdobu stromu začali dělníci sundávat ve středu ráno. Po poledni přijeli dřevorubci, kteří strom rozřezali a naložili,“ doplnil Šumbera.

Lidem se jedenáctimetrový smrk líbil. „Je to velká škoda. Ten strom byl krásný,“ komentovala akci žena, která na náměstí sledovala pracovníky odklízející zbytky poraženého stromu. Někteří procházející lidé se zastavili a z velké hromady si sebrali několik větví na vlastní vánoční dekorace.

Nový strom už se hledá. „Ve spolupráci s Ostravskými městskými lesy a zelení jsme vytipovali několik stromů, které by mohly smrk nahradit.,“ sdělil Šumbera.

Jeden z dřevorubců z městské společnosti na náměstí uvedl, že nový strom by se měl do místa pro usazení instalovat v pátek.