ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Profimedia.cz

Třinec rozjel kampaň proti žebrákům, někteří se dožadují peněz agresivně

  • 5
Stále neodbytněji si při žebrání počínají bezdomovci v Třinci. Mnozí z nich přitom odmítají pomoc sociálních zařízení. Zdejší radnice proto rozjela kampaň zaměřenou na žebráky i na obyvatele města, jimž vysvětluje, že darování peněz lidem bez přístřeší nepomáhá.

„Přestože máme dostatečnou kapacitu sociálních zařízení, na ulici zůstává okolo čtyř desítek bezdomovců, kteří nechtějí jejich služeb využívat. S těmi máme v poslední době stále větší problém,“ říká primátorka Věra Palkovská.

Lidé bez domova se podle jejích slov shromažďují v okolí supermarketů a na dalších místech a žebrají od kolemjdoucích peníze.

„Z těchto bezdomovců je zhruba jen třetina z Třince. Ost

Informační leták k zamezení žebrání, který vydalo město Třinec.

atní se sem stahují z dalších měst, protože se mezi nimi rozkřiklo, že se u nás dá vyžebrat více,“ osvětluje Palkovská.

  „Cizí bezdomovci pak učí ty naše požadovat po lidech peníze agresivněji. Obtěžují tak stále více, došlo to tak daleko, že obyvatelé města se už v některých místech necítí bezpečně,“ dodává s tím, že podle průzkumu radnice si někteří žebráci ve městě „vydělají“ za den i tisíc korun.

Podpora je dostatečná, podmínkou je ale abstinence

Třinec přitom lidem bez přístřeší nabízí dostatečnou síť sociálních služeb, které jim mohou zajistit ubytování i stravu. „Podmínkou ale je, aby nepili alkohol, a na to část bezdomovců není ochotna přistoupit,“ líčí Palkovská.

Město proto rozjelo kampaň nazvanou Na cestě z ulice. „Chceme lidi na ulici zejména motivovat ke změně a nabízíme k tomu pomocnou ruku. Všichni, kdo o to stojí, mohou začít nový život se střechou nad hlavou. Je však zcela na nich, zda této možnosti využijí,“ přiblížila vedoucí odboru sociálních věcí třinecké radnice Jana Klusová.

Další část kampaně je zaměřena na obyvatele města. „Vysvětlujeme jim, že když bezdomovcům dají peníze, nijak je nemotivují k tomu, aby svou situaci zlepšili. Občané většinou netuší, že lidé bez přístřeší mají možnost bydlení, že mají zajištěné oblečení i stravu a že peníze využívají především k nákupu alkoholu,“ podotkla Palkovská.