(ilustrační snímek)

(ilustrační snímek) | foto: Josef Gabzdyl, iDNES.cz

ÚOHS uložil Ostravě pokutu v diskutovaném projektu tramvajové trati

  • 10
Krajské město má zaplatit pokutu 100 tisíc korun. Rozhodl tak Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS), který zkoumal zakázku na projektovou dokumentaci pro tramvajovou trať ke Globusu.

Podle úřadu se Ostrava dopustila přestupku, když s vítěznou firmou uzavřela dodatek, kterým prodloužila lhůty pro odevzdání konceptů projektových dokumentací ze 36 týdnů na 51 týdnů pro trasu I. a na 64 týdnů pro trasu II. „Taková změna podmínek by umožnila účast jiných dodavatelů v původním zadávacím řízení,“ tvrdí ÚOHS.

Ostravský investiční náměstek Břetislav Riger řekl, že město se proti pokutě odvolá. „Určitě podáme rozklad,“ uvedl s tím, že i kdyby město pokutu platit muselo, příprava stavby může pokračovat.

„Neporušili jsme zákon, nejde ani o korupci, není důvod zakázku rušit. Rozhodnutí úřadu je výchovný pohlavek za to, že jsme se důsledněji nevěnovali přípravné fázi,“ míní Riger. Radní se hájí tím, že projekt je složitý, do jednání vstupovaly obvody, DPO i další subjekty s požadavky, a než je město všechny vyřešilo, projektanti museli čekat. Proto bylo nutné termíny prodloužit.

Bude v Porubě referendum?

Trať, na kterou chce Ostrava získat až miliardu z dotací, má i řadu odpůrců. Právě ti situaci bedlivě sledují a vyžádali si stanovisko ÚOHS.

„Trváme na tom, že stavba je dnes zbytečná, a pokusíme se jí zabránit,“ říká členka petičního výboru proti trati Markéta Vysloužilová.

Podle radního pro dopravu Lukáše Semeráka většina obyvatel města tramvaj chce, protože je ekologická a zrychlí spojení z Poruby do centra města. „Předali jsme návrh radnicím Poruby a Pustkovce a čekáme na jejich stanoviska. V dubnu by měli o stavbě trati rozhodnout zastupitelé města,“ uvedl radní.

Zastupitelé Pustkovce trať nechtěli, znovu se ale kvůli ní mimořádně sejdou 1. března. Poruba se zatím nevyjádřila, radní uvažují o vyhlášení referenda. Podle Semeráka na to ale není čas. „Pokud chceme dotaci, musíme stihnout dokončit stavbu do roku 2022,“ vysvětluje.