Mladý samec žirafy doplnil sbírku preparátů exotických zvířat ve Slezském zemském muzeu v Opavě. (13. října 2022) | foto: Alexandr Satinský, MAFRA

Nejdříve lev a sloni, nyní opavskému muzeu přibyla vypreparovaná žirafa

  • 1
Kolekce preparátů exotických zvířat ve Slezském zemském muzeu v Opavě má nový přírůstek, mladého žirafího samce Bořka. Doplnil již vystavenou dvojici slonů Calvina a Sumitry a lva Sohana. Všechna zvířata pocházejí z ostravské zoo.

„Jde o žirafího, ne ještě zcela dospělého samce. Preparát je vysoký čtyři metry a pět centimetrů a jde tak o největší exemplář zoologické sbírky,“ přiblížil vedoucí oddělení ochrany sbírkových předmětů a restaurátor muzea Pavel Petr. Sameček uhynul v ostravské zoo v roce 2017 a muzeum dostalo jeho kůži darem.

Hned tehdy se nechala vyčinit. „Pak zůstala až do doby, kdy se začalo pracovat na preparátu, zamražená,“ popsal preparátor Miloš Malucha, který měl vznik exponátu na starosti.

Výroba nebyla jednoduchá. Žirafí samec totiž nedorostl do dospělosti. „Na žirafího samce je ve světě jen jeden model a ten je dimenzovaný na dospělý exemplář,“ vysvětlil Malucha. Bořek měl však jen dva a půl roku a výškově mu chyběl zhruba metr. „Stejně tak byl úměrně menší i na všech obvodech.

Model jsme proto museli rozřezat na kusy, jednotlivé díly úměrně zmenšit a dobrousit svaly,“ upřesnil preparátor. Do nohou a krku odborníci také zalili závitové tyče, aby zhruba 200 kilogramů těžký model vyztužili.

Pak následovaly trojí zkoušky vyčiněné kůže, aby se doladily anatomické detaily. „Dva dny jsem modeloval hlavu – oči, čumák a uši, pak mi přizvaní preparátoři pomáhali se šitím,“ popsal Malucha.

Sešívat kůži muselo dlouhé hodiny několik lidí najednou, je totiž potřeba to stihnout za méně než 24 hodin, kdy schne lepidlo, jímž je kůže k modelu přichycená. Žirafí samec je teď k vidění ve výstavní budově muzea.