Týdenní mládě šimpanze hornoguinejského, které se narodilo v ostravské zoologické zahradě. (28. srpna 2023) | foto: Tereza Šindelářová, ZOO Ostrava

V ostravské zoo se narodilo šimpanzí mládě, prvorodička se o něj vzorně stará

  • 3
V ostravské zoologické zahradě se před týdnem narodilo mládě šimpanze hornoguinejského. Ačkoliv pro jeho matku jde o prvního potomka, přičemž u primátů není péče o mláďata vrozená, zatím se stará přímo vzorně. Vše asi odpozorovala od ostatních samic ve skupině.

Sameček se narodil v pondělí 21. srpna šestnáctileté samici, která do Ostravy přicestovala ze zoo v dánském Aalborgu. „Otcem mláděte je s největší pravděpodobností samec, kterého jsme získali na podzim 2018 z italského Safariparku Ravenna,“ dodala mluvčí Zoo Ostrava Šárka Nováková.

Vzhledem k tomu, že nikdy není jasné, jak se šimpanzí matka o svého potomka bude starat, navíc prvorodička, byli pracovníci zoo velmi napjatí. „Zatím to ale vypadá, že novopečená matka si počíná dobře a že úročí zkušenosti, které získala pozorováním jiných samic při odchovu mláďat,“ zmínila mluvčí Nováková.

Pro celou ostravskou šimpanzí skupinu čítající devět členů jde však o zcela novou situaci, chovatelé proto upozorňují, že veřejnost mládě bude mít možnost spatřit zatím jen velmi omezeně.

„Vzhledem k rodičovské premiéře chceme prvorodičce dopřát klid. I ostatní šimpanzi potřebují čas, aby si na nového člena zvykli. Proto bude Pavilon evoluce po určitou dobu otevřen v omezeném režimu, případně úplně uzavřen,“ vysvětlila Nováková.

Upozornila však, že mládě s ostatními přes den pobývá i ve venkovním výběhu, kde trpěliví návštěvníci mohou nejčerstvější přírůstek v ostravské zoo spatřit. „Každopádně prosíme o pochopení a trpělivost. Jedná se o vzácné mladě kriticky ohroženého lidoopa. V tomto roce se v rámci Evropského záchranného programu, který vede ostravská zoo, narodilo ani ne deset mláďat,“ konstatovala mluvčí.

Ničení prostředí i pronásledování člověkem

V Ostravě odchovávají dva dospělé samce, pět samic a dvě mláďata. Kromě současného novorozence i mládě narozené v únoru 2020.

Šimpanz hornoguinejský je nejohroženějším poddruhem šimpanze. Žije v lesnatých savanách a v deštných lesích západní Afriky, v několika zemích byl již vyhuben, například v Beninu, Burkině-Faso a v Togu.

Hlavními příčinami ohrožení jsou likvidace jejich přirozeného prostředí a pronásledování člověkem. Divoká populace je roztroušená po malých skupinkách, její početnost je odhadovaná na 18 tisíc až 65 tisíc jedinců. V Evropě žije v lidské péči jen přibližně 250 těchto zvířat.

Mládě šimpanze hornoguinejského se v Ostravě naposledy narodilo v roce 2020:

3. března 2020