Cyklista týden neplatil za sdílené kolo, prozradil se podivnou jízdou

  • 8
Díky městským kamerám odhalili strážníci muže, který už několik dní neoprávněně používal poškozené sdílené kolo. Prozradila ho podivná jízda, když kličkoval na chodníku v ulicích Ostravy.

Podivné jízdy čtyřiačtyřicetiletého muže si v pátek krátce po půlnoci všiml strážník, který v tu chvíli obsluhoval městské kamery. V okolí Hlavního nádraží v Ostravě-Přívoze uviděl cyklistu, který kličkoval na chodnících.

Jeho podivnou jízdu sledoval až k Sadu Boženy Němcové, kde už jej zastavila přivolaná hlídka. „Strážníci zjistili, že dotyčný používal sdílené kolo, které má poškozený zámek s GPS modulem a úplně mu chybí kryt zadního kola i s blatníkem,“ uvedla mluvčí městské policie v Ostravě Valerie Melková.

Muž, který za užívání kola neplatil, však strážníkům tvrdil, že bicykl v tomto stavu našel u jednoho mostu už před týdnem.

Obdobný problém řešila o dva dny později také městská policie v Moravské-Ostravě, kdy jednatřicetiletý muž jezdil na sdíleném kole se stejným poškozením.

Oběma případy se nyní zabývají příslušné úřady. Podle městské policie ale nejsou zdaleka jediné. „Od začátku tohoto roku jsme v souvislosti s poškozenými sdílenými koly zadrželi 37 osob podezřelých ze spáchání přestupku a šest osob jsme předali Policii České republiky,“ dodala mluvčí.