Zoo v Ostravě má nového lva, zkušenější samec z Krakova snad samici okouzlí

  • 2
Výměna samců lva indického se v úterý uskutečnila mezi zoologickými zahradami v Ostravě a v polském Krakově. Důvod je prostý, ale zásadní: nedařilo se rozmnožování s ostravskou lvicí, šanci tak dostane nový nápadník.

Jak uvedla mluvčí Zoo Ostrava Šárka Nováková, nakládání a vykládání šelem neprovázel žádný problém. Nováčka v Ostravě však návštěvníci zatím neuvidí.

„Aby si lev zvykl na nové prostředí, zůstane dočasně uzavřen pavilon indických šelem a případně i okolí jeho venkovního výběhu. Veřejnost prosíme o trpělivost. Postupně budeme pavilon zpřístupňovat, ale klid pro zabydlování nového obyvatele je pro nás prioritou,“ vysvětlil inspektor chovu lvů Matěj Vrúbel.

Pětiletý samec neuspěl, tak musel pryč

Výměnu si vynutil současný stav chovu lva indického, který žije v 38 chovatelských zařízení, a to v počtu 116 kusů. Jenže v posledních letech se rodilo málo mláďat, nadto některá dlouho nepřežila.

Koordinátorka tohoto chovného programu proto doporučila, aby se pětiletý ostravský samec přesunul k sedmileté lvici do Krakova. V Ostravě byl samec od roku 2021, ale jeho spojení se starší lvicí se nedařilo, protože byla vůči mladému samci dominantní. A nebylo proto pravděpodobné, že by samice zabřezla.

K ostravské samici naopak z Krakova přicestoval jedenáctiletý samec, který by měl být dostatečně dominantní a zkušený, a samici tak může být žádoucím partnerem.

V roce 2015 získala vzácené lvy indické i Zoo Praha (15. 12. 2015):

17. prosince 2015