Oheň v šachtě pomáhá hasit ojedinělý systém potrubí přivádějící dusík

  • 2
Nikde jinde podle všeho nic podobného neexistuje. Oheň v hlubinách stonavského dolu ČSM, kde před Vánocemi výbuch a následný požár usmrtil třináct horníků, pomáhá zdolávat i ve světě ojedinělý systém potrubí, kterým se do dolů přivádí dusík přímo od výrobce.

Plyn se v případě šachet na Karvinsku dodává potrubím až z Vratimova. Způsob dopravy plynu k požáru právě plynovodem se, v rámci těžby uhlí, podle všeho ukazuje jako unikátní.

„Neznám jiné místo, kde by se dusík do dané lokality dopravoval podobným způsobem,“ řekl Zdeněk Pavelek, hlavní inženýr Hlavní báňské záchranné stanice v Ostravě. 

„V jiných šachtách se využívají jiné formy dopravy či výroby dusíku prostřednictvím speciálních technologií, například molekulárních sítí nebo odpařování kapalného dusíku. V Polsku jsem u jedné šachty, u jedné jámy viděl hned několik technologií najednou. Využívali podle potřeby tu, která byla v dané chvíli nejvýhodnější,“ podotkl záchranář.

Plynové potrubí, vedoucí k šachtám OKD ze společnosti MG Odra Gas, dceřiné firmy společnosti ArcelorMittal Ostrava stojící ve stejnojmenném areálu na okraji Vratimova, má na délku více než 27 kilometrů. „Potrubí bylo postaveno v roce 1993, kdy jsme také uvedli do provozu naši výrobu technických plynů. Dusíkem nezásobujeme jen provozy OKD, ale hlavně naši mateřskou společnost ArcelorMittal Ostrava, které dodáváme vedle dusíku především kyslík a dále argon,“ vysvětluje René Hrnčárek, jednatel společnosti MG Odra Gas, společného podniku Messer Group a společnosti ArcelorMittal Ostrava.

Jinam plyn míří v lahvích nebo v cisternách

Potrubím se plyn dopravuje například také do Biocelu Paskov, dalším zákazníkům firma technické plyny prodává v tlakových lahvích nebo v kapalném skupenství v cisternách. 

Tragédie v dole ČSM

„Kapalné plyny lze využít i k pokrytí naléhavých potřeb již zmíněných potrubních odběratelů jejich odpařením a dodáním do potrubní sítě. S takovou alternativou se počítá i v případě potřeby na straně OKD,“ vysvětloval jednatel MG Odra Gas.

Potrubí v současnosti vede ke čtyřem činným šachtám na Karvinsku, OKD je trvalým odběratelem dusíku.

V OKD je nyní dusík hlavní zbraní při zdolávání požáru, který vypukl po výbuchu metanu a uhelného prachu ve čtvrtek 20. prosince. Zahynulo při něm 13 horníků. OKD jej používá i jako prevenci před vznikem požárů.

Báňští záchranáři uzavřeli ohrožený prostor, do kterého nyní pumpují dusík. Díky němu postupně uhasnou jednotlivé ohně a místo výbuchu bude opět přístupné.

Dusík v hlavní roli

„Odběr není extrémně vyšší než v běžném režimu, nemáme problém s vykrýváním dodávek,“ říká jednatel společnosti. „Jsme připraveni reagovat na vyšší potřebu, ale takový požadavek zatím nepřišel.“

V dole ve Stonavě bylo čtyřikrát více plynu, než je povoleno

Dusík společnost získává kryogenním rozkladem vzduchu, oddělováním jednotlivých složek obsažených ve vzduchu za nízkých teplot. Při procesu tak firma získává i kyslík a argon.

„Vzduch se předčistí, komprimuje, ochladí a při bodu varu, který je okolo minus 180 stupňů Celsia a níže, se destiluje na jednotlivé složky,“ vysvětluje Hrnčárek způsob, jak se plyny ve firmě získávají. Výroba dusíku je v případě společnosti MG Odra Gas v podstatě bezemisní výrobou, k níž firma primárně potřebuje jen vzduch a zejména elektrickou energii.

Společnost v blízké budoucnosti chystá modernizaci výroby, na sklonku loňska podepsala novou smlouvu se společností ArcelorMittal Ostrava do roku 2030. „Budeme stavět novou jednotku s vyšší výrobní kapacitou kapalných plynů,“ přiblížil plány firmy její jednatel.

A minimálně do roku 2024, do kdy je zatím naplánována těžba ve společnosti OKD, může plyny díky unikátnímu plynovodu využívat i hornická firma. Její manažeři navíc zvažují prodloužení těžby do roku 2030.