Nutriční terapeutky několikrát denně doplňují vybrané ovoce a zeleninu.

Nutriční terapeutky několikrát denně doplňují vybrané ovoce a zeleninu. | foto: Irma Kaňová, havířovská nemocnice

Rautová snídaně a celodenní bufet. Nemocnice zlepšují rodičkám jídelníčky

  • 0
Mnohé porodnice v Moravskoslezském kraji nabízejí rodičkám modernější jídelníček. Rozšiřuje se jeho rozmanitost, důležitý je také obsah základních živin, vitamínů a minerálů.

„Z nabídky si vybere každá žena, i já s laktózovou intolerancí,“ zhodnotila paní Hana pobyt v porodnici v Novém Jičíně. Spokojenost potvrzuje i další žena, která dává přednost bezmasým jídlům: „Potěšila mě možnost vybrat si sýry, čerstvou zeleninu či ovoce.“

Novojičínská porodnice nově nabízí rodičkám celodenní bufetové menu. Kromě běžné stravy si ženy mohou kdykoli zdarma vzít cereálie, mléčné výrobky včetně sýrů, ovocné a zeleninové saláty, šunku nebo ovocné šťávy.

„Strava kojících žen se od běžné liší požadavky na zvýšený přísun základních živin, ale také energie, vitaminů a minerálů,“ říká vedoucí nutriční terapeutka Lucia Zigová.

Novojičínská porodnice tak následuje tři ostravské a další v Havířově, Krnově či Karviné-Ráji, kde už maminky také dostávají stravu formou rozšířených jídelníčků, rautových snídaní či celodenního bufetu s výběrem vhodných potravin.

„Ve stravě pro rodičky jsme zvýšili obsah bílkovin, sacharidů, vitaminů i superpotravin. Z lednice na chodbě si mohou brát jídlo podle chuti,“ líčí vrchní sestra krnovské porodnice Lenka Petřeková.

Někde tyto možnosti ještě nejsou. „Ale už nabízíme zdravější jídla,“ zmínil třeba ředitel nemocnice ve Frýdku-Místku Tomáš Stejskal.