OKD letos v rámci útlumu zavřela Důl ČSA. Rok však pro společnost končí se ziskem.

OKD letos v rámci útlumu zavřela Důl ČSA. Rok však pro společnost končí se ziskem. | foto: Adolf Horsinka, MAFRA

Ceny uhlí OKD přály, náročný rok společnost zakončí se ziskem

  • 8
S velkou pravděpodobností předposlední úplný těžební rok společnosti OKD by měl skončit v zisku. „Velmi náročný rok 2021 uzavíráme s kladným hospodářským výsledkem. Letos bylo vytěženo celkem dva miliony a osm tisíc tun uhlí. Celková produkce pak dosáhla více než 2,5 milionu tun uhlí,“ informovala mluvčí OKD Naďa Chattová

Původní plán tak byl překročen o více než 370 tisíc tun uhlí. „O téměř 20 procent byla překročena i provozní metráž, která dosáhla až 10 kilometrů,“ doplnila Chattová.

Těžební společnosti přály hlavně celosvětové ceny uhlí. Hlavně díky nim překročily tržby původní plán o více než 40 procent. Konkrétní číslo ale společnost OKD nezveřejnila.

„Dařilo se nám díky řadě faktorů, mezi které se řadí velmi příznivé ceny uhlí v posledních měsících, trvající důraz na kontrolu provozních nákladů, úspory v oblastech investic, nákupů i oprav,“ komentovala výsledky Vanda Staňková, předsedkyně představenstva OKD.

Rok 2022 by měl být pro firmu posledním, kdy bude těžit po celý rok, následovat má útlum posledních dvou šachet. Vedení firmy ale nevylučuje, že by se mohly dostupné zásoby uhlí dotěžovat i na začátku roku 2023. „Plánujeme těžit celý příští rok naplno, během roku budou postupně ubývat ražby, tak jak budou dokončovány přípravy jednotlivých porubů“, upřesnil další plány ředitel provozu OKD David Hájek.

Nové poruby už, kvůli plánovanému konci OKD nepřipravuje, těžba v roce 2022 by se měla pohybovat okolo 1,3 milionu tun uhlí.

OKD v současnosti těží v posledních dvou šachtách Dolu ČSM, Sever a Jih. Firma zaměstnává 2 700 zaměstnanců a 800 agenturních pracovníků.