Vrahem je zahradník, potvrdil soud. Za zohavení ženy si odsedí 16 let

  • 21
Za loňskou brutální vraždu šestapadesátileté ženy v ostravské části Zábřeh si Aleš Rek definitivně odpyká 16 let vězení. Dubnový rozsudek ostravského krajského soudu potvrdil olomoucký vrchní soud. Zamítl tak odvolání obžalovaného, který vraždu popíral.

Obžalovaný Rek se vyučil zahradníkem, v poslední době však nepracoval a rovněž přestával platit nájem.

Vražda se stala loni 18. srpna v jednom z domů v Čujkovově ulici. Rek tam popíjel se svou známou, která byla podle kamerových záznamů při příchodu do domu zcela v pořádku.

Pak se ale situace zvrtla a muž podle soudu na ženu zaútočil údery proti obličeji, nášlapy a kopy. Za to mu hrozilo 15 až 20 let vězení.

„Útok směroval do horní části těla. Na těle poškozené, na hřbetu rukou a na předloktí, byla zjištěna zranění typická pro sebeobranu. Bezprostřední příčinou smrti bylo roztržení srdce,“ uvedla soudkyně.

Útok podle ní nebyl jednorázový, napadení trvalo několik hodin. Také podle svědků obžalovaný poškozenou, která měla vůči němu poloviční hmotnost, několikrát vtáhl do bytu, žena se plazila po zemi a plakala. 

Utrpěla devastující zranění, zemřela po roztržení srdce při rozsáhlém poranění hrudníku, poraněné měla také plíce či slezinu, hrudník měla vmáčknutý dovnitř a zlomená žebra.

„Děláme tuto trestnou činnost desítky let, ale s tak devastujícím zraněním jsme se dosud nesetkali,“ uvedl předseda senátu Vladimír Štefan.

Místo záchrany si šel koupit fernet

Soud vzal v potaz i lhostejný postoj obžalovaného ke stavu napadené.

„Nepřivolal žádnou pomoc, ponechal ji v bytě, odešel si koupit lahev fernetu, vypil ji a teprve po čase zavolal záchrannou službu,“ uvedla soudkyně. „Dá se v tomto případě hovořit o brutálním a likvidačním útoku,“ dodala soudkyně.

Muž při prvním výslechu přiznal, že ženu napadl pěstmi, po změně právní kvalifikace na vraždu se začal hájit tím, že na ni zřejmě nechtěně upadl, když se ji snažil zvednout ze země. Nešlo prý o úmyslné napadení.

Rozsáhlá devastující vnitřní zranění oběti vysvětloval tím, že na ženu několikrát opilý upadl.

Podle obžaloby však pětačtyřicetiletý muž ženu napadl v předsíni, udeřil ji nejprve pěstmi a poté do ní kopal a koleny na ni klekal. Mechanismy zranění potvrdili i znalci, podle jejich posudků byl muž za své jednání plně odpovědný. Konstatovali, že muž povahou není agresivní.

Muži hrozila sazba 15 až 20 let. Znalci uvedli, že povahou není agresivní.

,