(ilustrační snímek)

(ilustrační snímek) | foto: MF DNES

Charitě chybějí tři králové. Koledníci procházejí generační výměnou

  • 5
Oslovili středoškoláky a druhým rokem už i žáky opavských základních škol. Opavská Charita hledá koledníky, protože stávajících ubývá. Tříkrálové skupinky, které budou na Opavsku koledovat už sedmnáctým rokem, procházejí generační výměnou.

„Koledníků každý rok ubývá. Vedoucí stárnou, a když odejdou, jde s nimi i celá skupinka. Děti rostou, odcházejí na školy. V posledních letech ročně odpadne zhruba pět skupinek a mým úkolem je najít náhradu,“ říká asistentka Tříkrálové sbírky Charity Opava Marie Gilíková.

Ta se stará o chod sbírky přímo v Opavě. V dalších 65 obcích, které opavská Charita pokrývá, jsou takzvaní koordinátoři.

„Tiskli jsme dva a půl tisíce letáčků na střední školy a vypadá to, že dvě tři skupinky se díky tomu podaří vytvořit. Jsme moc rádi. Koledníci se mohou hlásit i během sbírky,“ popisuje Gilíková aktuální situaci.

Dodává, že v některých obcích se nekoleduje vůbec, tři krále nemají například Horní Životice na Bruntálsku. „V Opavě není pokryté centrum, třeba Ostrožná ulice. Problematická je i část Opavy okolo Těšínské ulice,“ uzavírá.

„Potenciál rozvoje sbírky je ještě velký“

Nedostatek koledníků hlásí celý Moravskoslezský kraj.

„Mění se věková skladba koledujících skupinek. Ti starší už mají zdravotní problémy a ty jim nedovolí obejít tak velkou oblast jako dříve. Ti, kteří začali jako děti, odcházejí pryč. Není nová generace,“ uvádí koordinátorka sbírky z Charity Český Těšín Kamila Malyszová. Úplně chybí koledníci například pro Ropici, velmi problematický je Havířov-Šumbark.

Tříkrálová sbírka

  • Tři králové budou v kraji koledovat od 1. do 14. ledna 2018. 
  • Skupinku tvoří jeden vedoucí a tři králové, případně jen tři králové, z nichž jeden má více než 15 let. Koledují s úředně zapečetěnou pokladničkou. 
  • Peníze jdou na podporu lidí v nouzi přímo v regionu a výtěžek každoročně roste. 
  • V prvním ročníku sbírky v ostravskoopavské diecézi v roce 2001 se vybralo 5,5 milionu korun, v roce 2007 to bylo 10 milionů korun, loni již necelých 16 milionů korun. 
  • Na řadě míst v kraji už má Tříkrálová sbírka tradici, například v Ostravě koledníci beze zbytku pravidelně pokrývají celé Třebovice či Pustkovec a daří se i v Porubě, Svinově a Martinově.

Desítky nových skupinek by potřebovala i Ostrava.

„Snažíme se pokrýt co největší území, ale se stávajícím počtem lidí to není možné. Lokalitami, kde nejsou koledníci žádní nebo tříkrálové skupiny chodí jen omezeně, jsou Moravská Ostrava, Výškovice, Slezská Ostrava, Michálkovice, Hrabůvka, Vítkovice nebo Vratimov,“ přiblížil zkušenosti Dalibor Kraut z Charity Ostrava.

Doplnil, že špatně se pokrývají velká ostravská sídliště, kde jsou na jednom místě stovky domácností.

„I když například v Porubě poslední dva tři roky chodí noví koledníci a daří se jim. Tamní lidé oceňují, že jim přijdeme popřát do nového roku, ohlasy jsou pozitivní,“ vysvětluje Kraut.

Charita Ostrava má s Charitou sv. Alexandra, jež společně zajišťují tříkrálové koledování v Ostravě a blízkém okolí, okolo 1 400 spolupracujících dobrovolníků. „V posledních letech se připojuje okolo dvaceti až třiceti nových koledníků navíc, za což jsme velmi vděčni. Potenciál rozvoje sbírky v Ostravě je ale ještě hodně velký,“ doplňuje Kraut.

Například v Novém Jičíně jsou jen z poloviny pokrytá sídliště a koledníci chybějí třeba v místní části Nového Jičína Loučka. „Koledníků nikdy není dost, i když v poslední době u nás mírně přibyli. Nehledáme je plošně, náš koordinátor je oslovuje osobně. Štěpíme také staré skupinky,“ popisuje praxi ředitel Charity Nový Jičín Marcel Brož.

Sám chodí koledovat do školek, aby děti tříkrálovou tradici poznaly co nejdříve. „Zpíváme s nimi, představujeme jim tři krále. Děláme tím takový nepřímý nábor do budoucna. Koledníkem nemůže být každý. Měl by mít povědomí, o jakou tradici a poselství se jedná. Chceme, aby toto poselství dál nesl,“ uvádí Brož.

Aby se koledníci vraceli, mají pro ně organizátoři Tříkrálové sbírky odměny a snaží se je tak motivovat. Organizují společná bruslení, promítání filmů, speciální představení nebo zajišťují volné vstupy do akvaparku či slosování o ceny.