Vizualizace nové podoby krnovské tělocvičny postavené podle návrhu slavného místního rodáka Leopolda Bauera | foto: MěÚ Krnov

Krnovské tělocvičně podle návrhu Leopolda Bauera se vrátí původní podoba

  • 1
Oprava památkově chráněné tělocvičny, postavené před devadesáti lety podle projektu tamního rodáka a významného vídeňského architekta Leopolda Bauera, odstartovala v Krnově. Během dvaceti měsíců ji čeká kompletní obnova. Sloužit pak bude dál účelu, pro který vznikla – sportu.

„Stavební firma budovu sokolovny kompletně opraví do poloviny roku 2025. Rekonstrukce bude stát 51,5 milionu korun bez DPH,“ upřesnila mluvčí krnovské radnice Dita Círová. Důvodem oprav je špatný technický stav unikátní tělocvičny, v níž se dodnes zachovalo zabudované původní tělocvičné nářadí jako kruhy či šplhadla.

Stavební dělníci začali její detailní prohlídkou a odpojením od všech sítí. „Pak budovu staticky zajistíme, poté plánujeme bourací práce a připravíme výrobu atypických výrobků, jako jsou dřevěná okna nebo dveře,“ popsal Jan Hojgr, jednatel firmy Agist, jež opravu provádí.

Dodal, že velkou roli v postupu prací bude mít počasí i stanovisko památkářů, kteří ještě letos se stavebníky celý objekt prohlédnou a stanoví potřebné průzkumné práce. „Jejich požadavky pak zapracujeme do harmonogramu.“ Devadesát let starou budovu výrazně pozměnily pozdější úpravy. Ty zmizí. „Rekonstrukce zachová původní účel stavby i její základní dispoziční řešení a konstrukci,“ řekl Pavel Andrle z krnovského odboru investic a správy majetku.

Modernistická železobetonová hala vznikala v letech 1932 až 1933 a otevřela se 19. listopadu 1933. Zdobí ji motivy inspirované lodí – trubková zábradlí, otevřená schodiště i okénka v zaoblené zdi. V přízemí je malý sál a zázemí, v patře sál velký.

Tělocvična je výjimečná tím, že se tam zachovala většina původních prvků a konstrukčních detailů jako dřevěné prosklené příčky, kovové boční schodiště, mechanismus balkonu ve střeše či unikátní krov, jehož železobetonová konstrukce se snoubí s dřevěnými prvky.