Letadlo společnosti Ryanair po přistání na ostravském Letišti Leoše Janáčka....

Letadlo společnosti Ryanair po přistání na ostravském Letišti Leoše Janáčka. (4. června 2013) | foto: Alexandr Satinský, MAFRA

Ryanair přerušil lety z Ostravy do Londýna, nová linka LOT do Varšavy platí

  • 4
Zřejmě na půl roku přijde Ostrava o přímé spojení s Londýnem. Společnost Ryanair totiž minimálně do jara přerušila lety do britské metropole. Hlavním důvodem přerušení jsou dopady probíhající pandemie koronaviru.

„Důvodem přerušení provozu je kombinace poklesu počtu cestujících i obavy z dalšího vývoje nákazy koronavirem,“ upřesnil důvody společnosti Ryanair obchodní ředitel Letiště Ostrava Stanislav Bujnovský. 

Přiblížil, že obsazenost letů se v poslední době snížila z průměrných devadesáti procent na sedmdesát, několikrát byla i hluboce pod padesát procent. 

„Snížilo se množství lidí cestujících za prací i turistů, případně těch, kteří létali do Velké Británie na návštěvy za svými rodinnými příslušníky. S letním letovým řádem by se měla linka znovu vrátit,“ poznamenal Bujnovský.

Se zahájením pravidelného spojení s Varšavou, odkud má první letoun společnosti LOT přiletět příští neděli, se stále počítá.

Autobusy jako v létě, vlaky v nedělním režimu

Z důvodu snížení počtu cestujících se omezí rovněž množství autobusů a vlaků na krajských spojích.

„Kvůli uzavření škol v souvislosti s nákazou koronavirem budou v kraji jezdit autobusy podle letních prázdninových jízdních řádů. Vlaky pak v nedělním režimu. I když některé spoje do zaměstnání zůstanou zachovány, lidé budou muset počítat s menší frekvencí linek. Toto omezení veřejné dopravy začne platit od pondělí 19. října,“ vysvětlila mluvčí kraje Nikola Birklenová (podrobnosti zde).

Kraj k omezení některých linek sáhl nejen kvůli přerušení výuky ve školách, ale i kvůli sníženému počtu dalších cestujících.

„Nemá smysl, aby jezdily prázdné autobusy, když jsou děti doma, a zvyšovaly se tak ztráty na tržbách,“ uvedl náměstek hejtmana pro dopravu Jakub Unucka.

Koronavirus zredukuje i určité vnitrostátní a mezinárodní vlakové spoje, omezení chystají v rámci provozu MHD také některá města v kraji, například Opava, Havířov, Karviná, Frýdek-Místek či Český Těšín.