(ilustrační foto)

(ilustrační foto) | foto: ČTK

Podvodníci zneužili prostoduchost alkoholiků, přišli si na víc než milion

  • 57
Kriminalisté na Karvinsku objasnili případ podvodů, při kterých gang vedený ženou využíval prostoduchosti alkoholiků a psychicky nemocných lidí. Nechávali si od nich například podepisovat smlouvy na úvěry.

Čtyřčlenný gang vedla 43letá žena, která už loni v lednu dostala od soudu za podvody podmínečně odložený trest vězení. Hrozba pobytu za mřížemi však pro ni nebyla dostatečná. Už po třech měsících od vyhlášení rozsudku začala páchat stejný trestný čin znovu. Jejími komplici byli tři muži ve věku od 26 do 51 let.

„K sobě domů si nastěhovali důvěřivou, lehce ovladatelnou ženu, kterou přesvědčili, aby prodala svůj byt. Jejich záměrem bylo vzít ženě doklady, aby měli kontrolovaný přístup k jejímu invalidnímu důchodu.To se podařilo,“ uvedla karvinská policejní mluvčí Zlatuše Viačková.

Žena s nízkým IQ však souhlasila s tím, že podepíše smlouvu na splátky za telekomunikační služby s nabízeným mobilním telefonem. Podvodnice pak mobil prodala a peníze si nechala.

Stejně žena podepsala úvěrovou smlouvu na 15 tisíc korun, z níž pak byla uhrazena pouze jen jedna splátka. K objednání další peněžní půjčky a pojistné smlouvy na odpovědnost za škodu způsobenou motorovým vozidlem pak podvodníci zneužili kopii jejího občanského průkazu.

Muži ženě podepsali půjčky na opravu a vybavení bytu

Gang však nezůstal u jedné oběti. Šéfka bandy využila podnapilosti 66letého muže, o kterém věděla, že má s alkoholem dlouhodobé problémy. Přesvědčila ho k uzavření úvěru.

„Muže odvezli do pobočky peněžního ústavu, kam ho doprovodil nejmladší ze skupiny a vystupoval jako jeho syn. V podstatě na muže dohlížel. Ještě téhož dne důvěřivec peníze z účtu vybral a předal je ženě,“ popsala podvod mluvčí Viačková. Dodala, že stejný scénář podvodníci zopakovali ještě dvakrát.

Třetí obětí se stal 67letý muž, rovněž alkoholik, který navíc trpí depresemi. Podvodnice muže přemluvila k pomoci při údajné přestavbě jejího bytu. Také on pro ni podepsal smlouvy o půjčce.

Nakonec umluvila 59letého muže, také s nižším IQ, že potřebuje byt vybavit. Vybrala si nábytek a muž podepsal smlouvu o půjčce. Splátky však nikdo neplatil.

Celkem si tak skupina nelegálně přišla na 1,3 milionu korun, většinu si nechala žena. Nyní jí za podvod hrozí vězení od dvou do osmi let, přičemž vzhledem k předchozí nedodržené podmínce nejspíše může počítat s nepodmíněným delším trestem. Stíhaní jsou i její komplicové.