ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Petr Topič, MAFRA

Nemocnice Karviná-Ráj odmítá sanitky s covid pacienty, chybí jí zdravotníci

  • 50
Aktuální vývoj epidemie covidu-19 v Moravskoslezském kraji potvrzuje pondělní varování hejtmana, že region zřejmě čekají horší dny. Znatelně totiž vzrostl počet lidí, kteří potřebují lékařskou péči. Pro nemocnice je to kvůli chybějícímu personálu problém. První z nich už proto přestala přijímat pacienty s podezřením na koronavirus.

„Začnu špatnou zprávou. Po několika dnech uklidnění opět výrazně narostl počet hospitalizovaných, a to o 76,“ okomentoval v úterý hejtman Ivo Vondrák nová čísla z chytré karantény.

Podle nich se celkový počet nakažených koronavirem v kraji blížil k 37 tisícům. Zemřelo 390 lidí. A hospitalizovaných s podezřením či potvrzenou nemocí covid-19 bylo v úterý již 896.

A právě narůstající počet hospitalizací nakažených lidí je pro nemocnice velký problém. Tak velký, že první z nich už musela zastavit příjem nových pacientů s podezřením na nákazu koronavirem.

Jde o nemocnici v Karviné-Ráji, jejímž zřizovatelem je kraj. Situaci oznámila záchranné službě, jejíž sanitky musí vozit pacienty jinam.

Také další nemocnice jsou tak na hraně, že podobné opatření zvažují. Mohou ho vyhlásit kdykoli.

„V tuto chvíli máme 45 covid pacientů na standardních lůžkách a kromě toho po třech na ARO a jednotce intenzivní péče, takže celkem 51. Pokud k nám někdo s podezřením na nákazu či potvrzeným koronavirem a zdravotními problémy dorazí pěšky nebo ho přiveze rodina autem, ještě ho přijmeme. Ale sanitky k nám momentálně další covid pacienty vozit nemohou. Volná místa jsou například v Karvinské hornické nemocnici,“ řekla mluvčí nemocnice v Karviné-Ráji Věra Murínová.

Problém není v počtu lůžek, ale chybí personál

Podotkla, že problém není v počtu lůžek. Naopak, těch má nemocnice celkem dost. Ale chybí jí personál, který by se o pacienty staral.

„Máme 40 nakažených zaměstnanců. Z celkového počtu 780 se to nezdá moc, ale bohužel se nakazila i velká část interních lékařů, kteří odborně garantují covid jednotky. Proto jsme museli vyhlásit stop stav,“ vysvětlila Murínová.

Ze stejných důvodů bojují s přetížeností i další nemocnice v kraji.

„Stop stav nemáme, ale o jeho vyhlášení také uvažujeme. Bude záležet na vývoji situace,“ sdělil primář infekčního oddělení Slezské nemocnice v Opavě Petr Kümpel.

V zařízení, které rovněž patří kraji, leželo v úterý dopoledne 94 nakažených lidí ve středně těžkém a těžkém stavu, z toho 11 napojených na dýchací přístroje. Situace se rychle mění. V pondělí předala Opava 10 pacientů do Bílovce. Včera jí přislíbila pomoc i nemocnice v Krnově.

„Postelí máme dost, ale chybí nám personál, hlavně zdravotní sestry. Jsme na hraně. Dneska ještě covid pacienty přijímáme, zítra uvidíme,“ nastínil Kümpel.

Ředitelé krajských nemocnic si vzájemně pomáhají

Předejít takové situaci se nyní snaží i Martin Sikora, nový ředitel Nemocnice Třinec, dalšího přetíženého krajského zařízení. Začal méně akutní pacienty překládat jinam.

„Každý den je dramatický. Momentálně tu je 69 pacientů, ale téměř denně přijíždí 15 nových. Nejde o to, že bychom je neměli kam uložit, můžeme otevřít třeba až 200 covid lůžek, ale nemáme na to personál. Dnes nám chybí 73 nemocných sestřiček či ošetřovatelů, 15 lékařů a 14 technických a administrativních pracovníků,“ popsal situaci ředitel nemocnice Sikora.

Podotkl, že v krizové situaci spolupracují všichni ředitelé krajských nemocnic a vzájemně si pomáhají. Například v pondělí předala Nemocnice Třinec čtyři pacienty nemocnici v Havířově a v úterý překládala další do nemocnic společnosti Agel v Třinci a Českém Těšíně.

„Jsem rád, že nám kolegové pomáhají uvolnit lůžka pro akutní pacienty,“ ocenil Sikora. „Já se zase pokouším sehnat výpomoc internistů pro Karvinou-Ráj,“ dodal.