Pohled do unikátního muzea ukazujícího život ve 30. letech minulého století v...

Pohled do unikátního muzea ukazujícího život ve 30. letech minulého století v Jubilejní kolonii v Ostravě. (5. února 2024) | foto: Adolf Horsinka, MAFRA

Gramofon, valcha, šicí stroj. Bytové muzeum ukazuje domácnost ze 30. let

  • 3
Od uplynulého víkendu mohou lidé navštívit bytové muzeum v Jubilejní kolonii ve Slezské ulici v městském obvodu Ostrava-Jih. Součástí expozice zařízené jako byt 1+1 z konce 30. let je například kuchyně s replikou kachlového sporáku, kredenc a mycí stůl.

„Nechybí nám dřevěný sekretář a další věci, jako valcha, plechová vana, jídelní servis a šicí stroj vyrobený v Ostravě. Druhý pokoj jsme zařídili jako ložnici,“ uvedl Petr Lexa Přendík, který měl přípravu muzea na starosti.

Pokud se mu podaří získat další předměty z 30. let, expozici doplní. „Nejtěžší je sehnat věci denní potřeby a oděvy, které lidé v Ostravě koncem 30. let nosili. Abychom byt více zútulnili, hledáme například ještě nějaké dobové obrazy,“ prozradil Přendík s tím, že součástí muzea je i přístupová chodba k bytu, na které lidé uvidí dobové fotografie a informace o historii Jubilejní kolonie.

Architektura Jubilejní kolonie doposud poutá pozornost, říká památkář

„V únoru mohou lidé historický byt navštívit každé úterý od tří do šesti hodin večer a nebráníme se ani individuálním prohlídkám, pokud si je rezervují na webu jubilejnikolonie.cz, který jsme k prezentaci vytvořili,“ sdělil Přendík. „Když uvidíme, že je o návštěvy zájem, návštěvní hodiny rozšíříme.“

Slavnostním otevřením muzea Ostrava odstartovala také vytvořenou ke 100. výročí oslav jejího vzniku s názvem Po stopách Velké Ostravy!

„Soutěžící hra zavede do všech pěti ostravských obvodů, kde se v době první republiky rozkládalo sedm samostatných obcí tvořících Velkou Ostravu,“ přiblížila hru mluvčí městského obvodu Ostrava–Jih Bronislava Rudínská Supíková.

Juilejní kolonie patří k architektonickým skvostům Ostravy.

Juilejní kolonie patří k architektonickým skvostům Ostravy.

Mapy poskytuje © SHOCart a přispěvatelé OpenStreetMap. Společnost SHOCart je tradiční vydavatel turistických a cykloturistických map a atlasů. Více na www.shocart.cz