Janáčkova filharmonie Ostrava se na německém festivale v Berlíně posluchačům představí pod taktovkou Aleny Hron (vpravo), která s orchestrem dlouhodobě spolupracuje. Jako sólistka filharmonii doprovodí Veronika Rovná (nalevo). | foto: Janáčkova filharmonie Ostrava

Ostravská filharmonie začíná jubilejní sezonu, na úvod vystoupí v Berlíně

  • 1
Skladby z Rusalky, Figarovy svatby či ze Snu noci svatojánské. Takový repertoár chystá na svou první zahraniční cestu v jubilejní sedmdesáté sezoně Janáčkova filharmonie Ostrava.

Orchestr už zítra zahraje na festivalu Viva la musica v Berlíně v Německu, kde se divákům představí vůbec poprvé.

Vystoupí tam pod taktovkou Aleny Hron, jež s ostravskou filharmonií dlouhodobě spolupracuje. Jako sólistka jejich vystoupení doprovodí sopranistka Veronika Rovná, která je držitelkou řady mezinárodních ocenění a rovněž členkou Národního divadla moravskoslezského.

„V minulé sezoně jsme mimo Ostravu odehráli sedmadvacet koncertů, přičemž jsme se po patnácti letech vrátili do Japonska. Vystupovali jsme v Polsku i Německu,“ uvedl ředitel filharmonie Jan Žemla.

Janáčkova filharmonie vyráží hrát do Japonska, představí Dvořáka či Smetanu

Slavnostní open-air koncert se uskuteční v Aréně Gärten der Welt, která je v jednom z největších berlínských parků. Mimo koncerty klasické hudby se tam konají i rockové a laserové show a na lavičky okolo jeviště se vejde až pět tisíc posluchačů.

„Mezi obyvateli města je festival velmi populární událostí. Na závěr koncertu ozáří nebe i velkolepý ohňostroj,“ přiblížila mluvčí filharmonie Andrea Vojkovská.

VIDEO: Janáčkova filharmonie ohlásila zahájení nové sezony ve Vesmíru

Berlínský festival není jediným místem, kde lidé ostravský orchestr uvidí poprvé. „S posluchači se setkáme také v Paříži, Varšavě, ale i Vídni v legendárním Zlatém sále Musikvereinu,“ vyjmenoval ředitel Jan Žemla. „Do Německa se vrátí hráči filharmonie i příští rok na jaře, kdy na třítýdenním turné doprovodí trumpetistu Gábora Boldoczkého a houslistku Mone Hattori v programech zaměřených na barokní hudbu.“

16. října 2022