Výroba aut v automobilce Hyundai Motor v Nošovicích (14. dubna 2020)

Výroba aut v automobilce Hyundai Motor v Nošovicích (14. dubna 2020) | foto: Hyundai Motor Manufacturing Czech

Nošovický Huyndai po patnácti letech končí s výrobou manuálních převodovek

  • 8
V nošovické automobilce Hyundai (HMMC) vyrobili na konci února poslední převodovky. Firma se chce do budoucna zaměřit na výrobu elektrovozů, pro výrobu klasických automobilů bude potřebné manuální převodovky dovážet.

„Dnes jsme, po více než patnácti letech, ukončili výrobu manuálních převodovek. Výrobní hala převodovkárny bude přebudována v provoz zaměřený na kompletaci baterií pro elektrická auta,“ konstatoval mluvčí nošovické automobilky Petr Michník.

Na ukončení výroby převodovek, které se v Nošovicích vyráběly od samotného příchodu automobilky, firma upozorňovala už dříve. Nejprve byla uzavřena jedna ze dvou převodovkáren, nyní ji následovala i ta druhá.

Hyundai přestaví závod v Nošovicích. V budoucnu tam chce vyrábět jen elektroauta

Vedle zaměření na výrobu elektrovozů byl hlavním důvodem ukončení výroby převodovek, které se z Nošovic dodávaly i sesterské automobilce KIA poblíž Žiliny na Slovensku, postupný pokles podílu vozů s manuálním řazením.

Zatímco v roce 2008, při zahájení výroby, byly manuální převodovky montovány do 90 procent automobilů z Nošovic, loni zde sjelo z výrobních linek už jen o pouhých 24 procent vyrobených vozů.

Zaměstnanci končící převodovkárny by se o práci bát neměli. „Devadesát procent ze zhruba dvou stovek zaměstnanců převodovkárny napříč všemi profesemi nalezne náhradní pozici na jiném pracovišti v rámci HMMC,“ konstatoval Petr Michník. „Počítáme s tím, že po dobu několika měsíců budeme držet ‚nadstav‘ zaměstnanců, což usnadní jejich zaškolení na nových pracovištích.“

Celkově bylo v Nošovicích vyrobeno přibližně 5,26 milionu manuálních převodovek, 80 procent z nich tvořily, podle údajů automobilky, šestistupňové převodovky.

12. srpna 2023