Jednou z ubytoven, které chce radnice odkoupit, je i hotelový dům Hlubina.

Jednou z ubytoven, které chce radnice odkoupit, je i hotelový dům Hlubina. | foto: Adolf Horsinka, MAFRA

Ostrava-Jih chce odkoupit problémové sociální ubytovny a zrušit je

  • 10
Oslovit majitele problémových ubytoven, jejich objekty odkoupit a využít pro místní obyvatele. Pro tento záměr se jednohlasně minulý týden rozhodli radní obvodu Ostrava-Jih. Konkrétně mají zájem o nejproblematičtější ubytovny v obvodu, a to Metalurg, Soiva a hotel DMH v Ostravě-Zábřehu a objekt Hlubina v Ostravě-Hrabůvce.

„V tuto chvíli jsme majitelům odeslali nabídky k odkupu a čekáme na zpětné vyjádření. Aktuálně řešíme i další formy jejich oslovení, jako je kontakt telefonem či e-mailem,“ uvedla mluvčí městského obvodu Gabriela Gödelová.

„Bude záležet na rozhodnutí soukromých vlastníků, zda k prodeji přistoupí, a poté na výsledcích jednání. Pomoc očekáváme i od města Ostravy.“

Vlastníci objektů o nabídce zatím nevědí, nebo o ní mluvit nechtějí. Konkrétně majitel ubytovny Hlubina Martin Gavlas připustil, že v minulosti už něco málo o snaze radnice slyšel. Podle něj jde o ryze soukromou věc, ke které se více vyjadřovat nechce.

Společnost Boswell, která provozuje další z ubytoven, a to hotelový dům Metalurg, dopis s návrhem odkupu nedostala.

„Nikdo z obvodu Ostrava-Jih nás ve věci údajného prodeje nekontaktoval a my sami jsme taková jednání neiniciovali,“ uvedl předseda představenstva společnosti Vladimír Boldaňuk.

Ubytovny snižují kvalitu života v okolí

Radnice má podle Gödelové dlouhodobý zájem přeměnit tyto ubytovny na standardní obecní byty, a to včetně parkovacích prostorů před nimi.

„V domech ve své správě si umíme zajistit pořádek a bezpečnost současně s klidem v obvodu,“ zhodnotila situaci mluvčí, podle které dnes nemají města a obce téměř žádné možnosti, jak nežádoucí chování lidí na těchto ubytovnách eliminovat.

„Nechceme zavírat oči před faktem, že navzdory dlouhodobé sociální práci na ubytovnách, včetně spolupráce s policií, umístěním kamerových systémů a dalších bezpečnostních prvků, což mimochodem představuje vysoké finanční náklady, stále dochází ke snížení kvality života slušných lidí v okolí,“ podotkla Gödelová.

Pokud by radnice hotelové domy odkoupila, budou lidé, kteří teď v ubytovnách bydlí, v předstihu o případných změnách informováni tak, aby si mohli zajistit nové bydlení. „O občany z našeho obvodu se postaráme, většina klientely ale z Jihu není. Ti se mohou obrátit na úřady v místě jejich trvalého bydliště,“ dodala mluvčí.