(ilustrační foto)

(ilustrační foto) | foto: Slavomír Kubeš, MAFRA

Proti potkanům ekologicky. V Havířově je loví puštíci

  • 2
Vedle deratizátorů bojují proti potkanům v Havířově i sovy. Loni koncem roku nechala radnice v deseti vytipovaných lokalitách umístit budky pro puštíky. Teď sčítá, kolik jich obsadili. Podle ochránců přírody jsou puštíci ideálními lovci hlodavců ve městě.

„Hledali jsme další možnosti, jak snížit výskyt škodlivých hlodavců. Agentura ochrany přírody a krajiny nám doporučila rozmístit budky pro puštíky, kteří tyto hlodavce loví a celkem bez problému hnízdí i blízko lidských obydlí,“ vysvětlila mluvčí havířovské radnice Jana Dybová, proč se projekt zkouší.

Ve městě se objevilo deset budek, jejichž výroba a rozmístění radnici přišly na dvacet tisíc korun. Místa úředníci vytipovali s místními členy Českého svazu ochránců přírody a ti také lokality monitorují.

(Ilustrační snímek)

„Budky jsou v městských lesících, které navazují na městskou zástavbu. Například kolem řeky Lučiny, v lesíku podél Frýdecké ulice, lesíku za ulicí Jurije Gagarina či lesíku pod Karvinskou ulicí,“ dodala Dybová.

Puštíci zatím zahnízdili ve dvou budkách a vyvedli tam mladé. „Na sto procent jsou obsazené dvě, u třetí si nejsme jistí. Jak to bude dál, ukáže čas. Mláďata se zdržují v okolí, jejich budoucí zahnízdění však závisí na dostatku potravy v lokalitě,“ vysvětlil Lubomír Kminiak z havířovského spolku Mladí ochránci přírody, který sovy monitoruje. Doplnil, že je pravděpodobné i obsazení dalších budek, hlodavců je na vybraných místech dost.

Sova si na potkana troufne

Kminiak také přiznal, že zpočátku příliš nevěřil, že puštík dokáže ulovit i potkana. „Pak jsem jednou seděl v autě a skutečně zaregistroval, jak sova od popelnic odlétla s potkanem. Bez problému jej usmrtí a odnese,“ popsal vlastní zkušenost s tím, že puštíci mohou městu výrazně pomoci. „Obecně sova spotřebuje tři hraboše denně,“ připojil statistiku.

I neobsazené budky v havířovských lesících a parcích zůstanou. Pro puštíky i pro jiné živočichy. „Obsazování budek puštíky je dlouhodobá záležitost a je pouze na nich, zda si právě naše budky vyberou,“ dodala mluvčí Dybová.