Při tragickém požáru obydlené chaty v Dolní Lhotě v Ostravě zahynuli dva lidé....

Při tragickém požáru obydlené chaty v Dolní Lhotě v Ostravě zahynuli dva lidé. Z plamenů hasiči vynesli už jen ohořelá těla. Příčina vzniku požáru se zatím vyšetřuje. (24. ledna 2023) | foto: Hasičský záchranný sbor Moravskoslezského kraje

Hasiči v kraji měli klidnější rok, při požárech ale zemřelo více lidí

  • 0
Práce měli více než dost, ale po třech letech mimořádných úkolů moravskoslezští hasiči loni prožili klidnější čas. Také méně často zasahovali, ubylo i mimořádných výjezdů. Horší je bilance úmrtí při požárech, loni bylo v kraji dvanáct obětí, o tři více než předchozí rok.

„V letech 2020 a 2021 jsme řešili mnoho dalších úkolů v souvislosti s pandemií covidu, ať už to byl rozvoz a organizace testování a poté i očkování. V roce 2022 nás pak velmi zaměstnala utečenecká vlna z válkou postižené Ukrajiny. Loni už toho bylo mnohem méně,“ potvrdil krajský šéf hasičů Radim Kuchař.

Loni se hasičům podařilo otevřít moderní základnu v Novém Jičíně, zprovoznili také nové garáže na základně v ostravském Hranečníku. Hasiči v regionu loni likvidovali 1 899 požárů. Bylo to o 280 případů méně než v roce 2022. Zemřelo však při nich více lidí. Loni evidovali hasiči dvanáct obětí, předloni to bylo devět.

V domě vybuchla baterie fotovoltaiky, během ochlazování explodovala další

Sedm z nich zemřelo v bytech. „Ve všech těchto případech lidé neměli nainstalovaný detektor kouře. Pokud by jej měli, byla by větší šance na jejich záchranu,“ upozornil náměstek krajského hasičského ředitele Miloš Střelka.

Požáry loni v kraji způsobily škodu za zhruba 152 milionů korun, což je o třicet milionů méně než v roce 2022. Požár s největší škodou likvidovali hasiči loni v únoru v obci Vysoká na Bruntálsku, škoda činila 17 milionů korun. Oheň tam zničil halu na výrobu střešních krytin. Škodu 14 milionů způsobil i březnový požár střechy skladu obalových materiálů v Raškovicích na Frýdecko-Místecku.

Pomáhali v zahraničí i vybíjeli krůty

Další z krajských náměstků Jiří Němčík připomněl, že dvakrát vyjeli hasiči z kraje i na zásahy do zahraničí. „Nejprve to bylo v únoru po zemětřesení v Turecku a poté v srpnu, kdy jsme pomáhali s likvidací lesních požárů v Řecku,“ přiblížil.

Poprvé v historii hasiči v regionu pomáhali při likvidaci chovu drůbeže postiženého ptačí chřipkou. „Bylo to přes osmadvacet tisíc kusů krůt, což bylo pro všechny velmi fyzicky náročné,“ podotkl náměstek.

Krajský ředitel hasičů Kuchař uvedl, že v kraji má hasičský záchranný sbor 1 127 zaměstnanců, z toho 1 075 hasičů, zbytek tvoří občanští zaměstnanci. „Na rozdíl od některých jiných krajů nemáme problém se stoprocentním pokrytím všech stanic v kraji,“ podotkl.

Při požáru domu zemřel hledaný muž, potvrdila policie. Oheň možná i založil

Obavy však hasiči mají z vládních úspor, které mohou ve svém důsledku znamenat vážné rozpočtové potíže a případně až omezení investic. „Věřím však, že se podaří tento problém vyřešit, naše generální ředitelství už jedná o navýšení rozpočtů,“ konstatoval Kuchař s tím, že nyní chybí hasičům v kraji přes sto milionů korun.

Letos moravskoslezští hasiči plánují dostavět novou základnu v Kopřivnici, kde budou působit společně se záchranáři. Rovněž chtějí začít připravovat stavbu nové stanice ve Vítkově na Opavsku a moderní sídlo chemické laboratoře, která se pak přestěhuje z nevyhovujících prostor ve Frenštátě pod Radhoštěm do areálu výjezdové stanice v Ostravě-Jihu.

30. srpna 2023