Oddělení dětské neurologie ve Fakultní nemocnici Ostrava (15. září 2023) | foto: Fakultní nemocnice Ostrava

Pády z koloběžek i skoky do vody. Nemocnice zvládala nárůst dětských úrazů

  • 0
Lékaři oddělení dětské neurologie ostravské fakultní nemocnice v létě hospitalizovali zhruba dvě stovky dětí, z nichž třetina utrpěla vážné úrazy po pádech z kola, jízdou v autě bez bezpečnostních pásů nebo po skocích do mělké vody.

„Lékaři letos ošetřovali také mladíka, kterého na táboře zasáhl blesk, ale i děti po epileptickém záchvatu nebo pacienty se vzácnou autoimunitní encefalitidou,“ specifikovala mluvčí Fakultní nemocnice Ostrava (FNO) Petra Petlachová.

Důvodem vyššího počtu zákroků je podle zdravotníků skutečnost, že mládež v létě více sportuje, přičemž zapomíná na bezpečnost. „Ošetřili jsme více než třicet dětí s komplikovaným zraněním hlavy, mozku i obličeje. Jejich pády z kola nebo koloběžky nemusely být tak vážné, kdyby použily ochranné pomůcky, jako jsou cyklistické přilby anebo chrániče končetin,“ je přesvědčena primářka dětské neurologie FNO Hana Medřická.

Velmi vážná zranění způsobily i skoky do mělké a neznámé vody. „Přivezli k nám sedmnáctiletého chlapce, který v zatopeném lomu skočil ze skály do vody z výšky asi dvaceti metrů a roztříštil si bederní obratel,“ uvedla Medřická. „Chlapce jsme přijali s poruchou hybnosti a citlivosti dolních končetin. Podstoupit musel neurochirurgickou operaci, kterou jsme zmírnili následky poranění míchy. Než se vrátí ke své rodině, uplynou ještě týdny intenzivní léčby,“ dodala.

Změna psychiky i nechutenství

U dvaceti dětských pacientů diagnostikovali letos lékaři výskyt prvních epileptických záchvatů. „Způsobovat je může nezvyklá zátěž, narušený spánkový režim, klimatické podmínky s nedostatečným pitným režimem, návrat z exotických destinací, experimenty s alkoholem a jinými látkami,“ upřesnila primářka.

V letních měsících stoupl i počet zánětů mozku. Například u šestnáctileté dívky objevili lékaři vzácnou autoimunitní encefalitidu s atypickým začátkem a bouřlivým průběhem.

„Postupně se u ní rozvinula změna psychiky a zhoršila krátkodobá paměť. Poté začala trpět nechutenstvím a následně se vyskytly epileptické záchvaty. Pro zhoršení neurologických symptomů jsme museli nasadit umělou plicní ventilaci,“ vysvětlila primářka. „V současnosti je dívka stabilizovaná, zůstává v naší péči a připravuje se na návrat mezi spolužáky.“

13. června 2023