Důl Darkov.

Důl Darkov. | foto: Milan Haluška

Na Dole Darkov se nakazilo už 113 zaměstnanců, důl mění provoz

  • 130
Nemocí covid-19 onemocnělo na Dole Darkov na Karvinsku už 113 zaměstnanců a šest jejich rodinných příslušníků. Podle hygieniků číslo není konečné a nemocných zřejmě ještě přibude. OKD zpřísňuje opatření a přechází na třísměnný provoz.

Nově nakažené odhalilo plošné testování mezi zaměstnanci dolu, které odstartovalo v pondělí kvůli šíření nákazy na důlním pracovišti. Při něm se podařilo odhalit na devět desítek nakažených koronavirem.

„Celkový počet pozitivně testovaných je 113. K původním třiadvaceti případům odhalilo plošné testování dalších 88 nakažených zaměstnanců. Evidujeme také dva pozitivně testované důlní záchranáře,“ sdělil mluvčí Krajské hygienické stanice Ostrava Radim Mudra s tím, že záchranáři nebyli součástí plošného testování, ale pozitivitu si ověřili po vlastní linii.

Hygienici v Dole Darkov od pondělí odebrali celkem 791 vzorků. „Stěr byl proveden u 791 zaměstnanců, v tuto chvíli jsou otestovaní všichni vytipovaní lidé,“ dodal Mudra s tím, že v současné chvíli hygienici rozšíření plošného testování nezvažují, do budoucna to ale nemůžou vyloučit.

Počet nemocných se v souvislosti s nákazou v Dole Darkov podle hygieniků pravděpodobně ještě navýší. „Může se zvýšit naším dalším šetřením a dohledáváním osob, které byly v kontaktu s nemocnými,“ upřesnil Mudra. 

Hygienici a OKD se dohodli na nových protiepidemických opatřeních pro areál dolu. Dosud muselo OKD po každé směně dezinfikovat sociální a stravovací zařízení, chodby, schodiště, výtahy a další společné prostory a průběžně čistit kliky, madla a vypínače. Zajišťuje pro zaměstnance také ochranné a dezinfekční prostředky a měří jim teplotu.

Nová opatření se týkají ještě výraznější dezinfekce prostor a striktnějšího oddělování zaměstnanců dolu.

„V tuto chvíli již máme vytvořeny seznamy přeshraničních pracovníků i s kopiemi jejich PCR testů s negativním výsledkem. Budeme sledovat jejich platnost a v případě, že skončí a pracovníci nedodají nový test, nedostanou se na pracoviště,“ řekl výkonný ředitel OKD Radim Tabášek.

Krajská hygienická stanice v Ostravě také požaduje, aby se pracovníci z Dolu Darkov nepřesouvali na pracoviště v jiné lokalitě. „Toto nařízení již dodržujeme i s tím, že jsme zakázali přesuny z jiných lokalit na Důl Darkov,“ doplnil Tabášek.

Důl Darkov také přechází z čtyřsměnného na třísměnný provoz. Zároveň se pracovní doba zkrátí o hodinu, tedy na šest a půl hodiny. „Se zkrácenou pracovní dobou se nebudou krátit mzdy,“ uvedla mluvčí OKD Naďa Chattová. Hned po ukončení směny musí zaměstnanci opustit areál závodu, aby se nesetkali s další směnou.

Dosavadní opatření považuje za nedostatečná karvinská zastupitelka Pirátů Zuzana Klusová. Otevřeným dopisem se obrátila na vládu.

„Plošné testování zaměstnanců dolů v Polsku ukazuje, že většina horníků nakažených koronavirem je bez příznaků, u nás bylo zatím testováno jen několik set horníků. Požadujeme proto zkrácení pracovních směn tak, aby se horníci nepotkávali, a plošné testování všech zaměstnanců ve všech důlních provozech doprovázené jasnou informací o tom, při jakém počtu nakažených nebo za jakých podmínek stát uzná za nezbytné chod šachet utlumit na nutné minimum,“ uvedla v dopise.

Důl Darkov má 1 800 zaměstnanců, celkově v karvinských dolech pracuje zhruba 8 400 lidí.

,