Letoun F-35B, tedy varianta se schopností kolmého startu a přistání.

Letoun F-35B, tedy varianta se schopností kolmého startu a přistání. | foto: RAF

Mošnov se chystá na nápor lidí a aut, lákat budou stíhačky i polská armáda

  • 0
Přistání dvou strategických bombardérů B-52 Stratofortress a následná letová ukázka jednoho z nich přilákaly v roce 2012 na tehdejší Dny NATO na mošnovském letišti přes 208 tisíc diváků. Podobná situace se může zopakovat i příští víkend. Organizátoři sice zatím již téměř tradiční přílet B-52 nepotvrdili, zato již informovali o příletu hned několika bojových letounů.

Právě plnohodnotná letová ukázka v podání elitní americké pilotky Kristin „Beo“ Wolfe by měla být jedním z taháků letošních Dnů NATO. A pokud bude počasí přát, mohou organizátoři ze spolku Jagello 2000 doufat v další návštěvnický rekord. Ten dosavadní platí od roku 2014, kdy do areálu mošnovského letiště dorazilo 225 tisíc lidí.

Umí viset ve vzduchu. Britové předvedou F-35 s kolmým startem a přistáním

Hlavním tahákem tehdy byla zdejší premiéra konvertoplánu CV-22B Osprey, hlavním zahraničním partnerem přehlídky pak bylo Polsko. Představení jeho armádních jednotek tehdy do Mošnova přilákalo i tisíce obyvatel z polského příhraničí. Polská armáda je hlavním partnerem Dnů NATO i letos. A představí se jak na zemi, tak ve vzduchu.

„Polská strana letos představí například současnou špičku bojových tanků, korejský K2 Black Panther, pravděpodobně naposledy se ve vzduchu představí dosluhující polský MiG-29 nebo Su-22,“ popsal jen část polské účasti Zbyněk Pavlačík, předseda spolku Jagello 2000. „Proto předpokládáme, že i letos přiláká polská účast velký zájem návštěvníků ze zahraničí, do Polska je to z Mošnova jen kousek.“

Komplikací bude oprava křižovatky

Doprava na letiště je v rámci Dnů NATO pravidelně po dlouhá léta největším problémem celé akce. Silnice kolem letiště jsou úzké a nemohou pojmout náhlý příjezd tisíců automobilů.

K tomu se ještě letos přidala rekonstrukce křižovatky na příjezdu k letišti od Mošnova. Na příjezdu do Mošnova se nyní jezdí v jednom pruhu, kyvadlově. S kolonami musí řidiči počítat i v běžných dnech. To se má změnit, rekonstrukce brzy skončí. „Během Dnů NATO bude okružní křižovatka provozována v režimu předčasného užívání. Kyvadlová doprava bude nahrazena běžným režimem,“ konstatoval Miroslav Mazal z týmu komunikace ŘSD.

Nejnovější stroje, elitní bojovníci i létající skupiny. Dny NATO slibují show

Lidé, kteří se rozhodnou cestovat na Dny NATO, které se konají 16. a 17. září, automobilem, musí počítat s 350 korunami parkovného za každý den, loni to bylo 300 korun. Nejjednodušší je tradičně doprava na kole. Jeho umístění v připravených hlídaných kolárnách v areálu letiště zůstává zdarma.

Využít lze i vlaků, jak linkových, tak speciálních, přímo na letiště, které České dráhy vypravují z Prahy (6:05), Brna (7:57) a Olomouce (8:00). Mezi Studénkou a Albrechtičkami bude jezdit i tradiční kyvadlová autobusová doprava, ta však mívá problémy s kolonami u Studénky.

9. srpna 2023