V programu Bezručovy Opavy má místo i koncert zpěvačky Lenky Dusilové.

V programu Bezručovy Opavy má místo i koncert zpěvačky Lenky Dusilové. | foto: FTV Prima

Festival Bezručova Opava vzdá hold síle ženy, nabídne přes sedmdesát akcí

  • 0
Napotřetí se už určitě podaří. Tématem letošního ročníku multižánrového festivalu Bezručova Opava je Síla ženy, již měl poprvé v podtitulu druhý velký opavský festival Další břehy v dubnu 2020 a pak znovu na jaře 2021. Avšak protiepidemická opatření ani v jednom případě neumožnila jejich uskutečnění.

Poctu ženskému světu tak složí 64. ročník jednoho z nejstarších kulturních festivalů v republice

„Bude věnován ženám, které svým životem, prací a odkazem pevně drží a držely klenbu našeho křehkého světa, v němž přebujele dominují muži. Jsou to ženy silné, inspirující, rebelující, bojující, neústupné, divoké, hrdé, milující i oddané ideálům a svému poslání,“ poznamenal kulturní dramaturg Opavy Petr Rotrekl. 

Program festivalu v součtu tvoří přes sedmdesát položek, od filmových projekcí, divadelních představení a koncertů přes výstavy, přednášky, besedy, literární a taneční programy až po zájezd do Kunína na Novojičínsku, kde v tamním zámku žila hraběnka Marie Walburga.

Vše odstartuje 1. září vernisáž výstavy fotografií Dany Kyndrové Ženy mezi vdechnutím a vydechnutím a 5. října ukončí křest komiksu o nejslavnější opavské rodačce Joy Adamsonové Dlouhé safari z Opavy do Keni.

Program mimo jiné láká na představení Divadla Na zábradlí či Divadla pod Palmovkou, ze světa filmu nabídne i dokument Olgy Sommerové Věra 68, jenž připomene Věru Čáslavskou, a hudebně zve na barokní koncerty i vystoupení Lenky Dusilové či dua Tara Fuki.

Už teď je také v budově Slezanky k vidění výstava Ateliéru veškerého sochařství Okupace Kurtem. Pro sochaře Kurta Gebauera ji k osmdesátinám připravili jeho studenti. Právě Kurtu Gebauerovi totiž Opava udělí své nejvyšší kulturní ocenění Cenu Petra Bezruče, a to 2. září při slavnostním zahájení Bezručovy Opavy v kostele svatého Václava.