ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Alexandr Satinský, MAFRA

Vznikají místa pro karanténu bezdomovců, nakaženého zatím v kraji neevidují

  • 0
Místa pro karanténu lidí bez přístřeší vznikají napříč Moravskoslezským krajem. Připravují se v městských bytech i objektech sociálních služeb, hotovo má být do půlky dubna. Do ulic také míří další terénní pracovníci.

Vybavení svého evakuačního centra využije Opava. „Vytipovali jsme městský objekt a navezli tam z evakuačního centra 15 postelí s matracemi. V případě potřeby se tam mohou dát další. Je zde i nezbytné sociální zázemí,“ popsal Roman Konečný z opavské radnice. 

Bruntál vyčlenil městský byt a do rezervy vytipoval i další prostory. „Abychom v případě nutnosti pokryli potřebu všech lidí bez reálného domova,“ řekl mluvčí radnice Jiří Ondrášek. Město jich eviduje desítku.

V nízkoprahovém zařízení Armády spásy pro děti a mládež prostor vyčlenil Krnov. „Kapacita je pružná,“ sdělila mluvčí Dita Círová. Bohumín počítá s prostory tamní charity s místy pro dvacet lidí, případně vyčlení městský byt.

Nejvíc prostoru uvolní Ostrava. „Máme vytipované objekty a připravíme kapacitu několika desítek míst, budou nachystána do poloviny dubna,“ řekl náměstek primátora Zbyněk Pražák.

Lidé bez domova nyní tráví čas na ulici a ve stávajících noclehárnách a denních centrech, jež fungují v upravených režimech a jsou přístupné 24 hodin denně. Vznikly i provizorní stany a přístřešky.

Na ulici zůstávají nejméně stovky lidí

„V terénu jsme minulý týden distribuovali především roušky, tento týden reagujeme na zvýšenou potřebu potravinové pomoci. Prohlubuje se sociální vyloučenost lidí bez přístřeší, jsou vnímáni jako riziková skupina a to omezuje jejich přístup k potravinám,“ uvedl Dalibor Kraut z Charity Ostrava.

Jen v Ostravě se odhaduje počet bezdomovců na tisíc. Kolik zůstává na ulici bez využití podpůrných zařízení, se neví. Například Armáda spásy je nyní v kontaktu s 360 lidmi bez domova, většinou v Ostravě.

V kraji se zatím člověk bez přístřeší s nemocí covid-19 neobjevil. „Nemám informaci, že by byl pozitivní člověk bez domova,“ uvedla ředitelka krajských hygieniků Pavla Svrčinová. Vyčleněná místa poslouží pro izolaci pozitivně testovaných.

„Převeze je záchranná služba, starat se o ně budou pracovníci Armády spásy,“ uvedl za Opavu Roman Konečný. Z 22 obcí s rozšířenou působností již 13 vyhrazené prostory má, čtyři na tom pracují. „V pěti nejsou evidováni lidé bez přístřeší,“ řekl hejtman Ivo Vondrák.