Automobilka Hyundai Nošovice - nasazování kol

Automobilka Hyundai Nošovice - nasazování kol | foto: Hyundai Motor Manufacturing Czech

Hyundai oznámil propouštění. Na vině je klesající zájem o klasické převodovky

  • 277
Záměr hromadně propustit zaměstnance jedné výrobní haly oznámila společnost Hyundai Nošovice. Na hale pracují dvě stovky lidí a firma neví, pro kolik z nich dokáže najít další uplatnění.

„V souvislosti se snižováním poptávky po manuálních převodovkách uzavřeme koncem února výrobu v hale Převodovkárna, kde pracuje kolem 200 zaměstnanců,“ vysvětloval Petr Michník ze společnosti Hyundai. „Většinu převedeme na jinou výrobu. Asi dvacet, možná i třicet lidí ale nově zaměstnat nedokážeme, především ze zdravotních důvodů. Požadavky na zdravotní kondici jsou na jiných provozech vyšší,“ dodal.

Kvůli tomu, že firma netuší, kolika zaměstnancům dokáže nabídnout náhradní práci, oznámila hromadné propouštění. „Pokud budeme muset propustit třicet a více lidí, máme ze zákona povinnost to úřadu práce hlásit, což jsme udělali. Když limit nepřekročíme, oznámení stáhneme,“ zmínil Michník.

O propouštění již společnost jednala i s odbory. Ty vědí, že o práci nepřijde všech 200 zaměstnanců převodovkárny, nelíbí se jim ale, že firma lidem nabízí náhradní práci pod jejich kvalifikační úroveň.

Hyundai oslavuje patnáct let výroby, ze slibů státu chybí „jen“ křižovatka

„Většina si profesně pohorší. Například lidem, kteří 15 let obsluhovali stroje CNC, což je vysoce odborná práce, nabídlo vedení místo u pásu na výrobních linkách,“ uvedl předseda ZO Kovo Hyundai Czech Patrik Fupšo. Platově si pak podle něj pohorší vedoucí pracovních týmů, kteří po přeřazení přijdou o příplatky za tato vedení.

„Nejhůř je ale na tom skupinka, kterou firma dál nezaměstná, protože neprojdou zdravotní prohlídkou. V tuto chvíli vím již o devatenácti lidech a řada zaměstnanců má ještě prohlídky před sebou,“ dodal Fupšo.

12. srpna 2023