(ilustrační snímek)

(ilustrační snímek) | foto: Monika Tomášková, MAFRA

Hotel, který odmítl ubytovat klienty z Ruska, se úspěšně brání pokutě

  • 515
Firma provozující ostravský hotel Brioni ve Stodolní ulici uspěla s ústavní stížností. Ohradila se proti pokutě za údajnou diskriminaci Rusů. Hotel si podmiňoval jejich ubytování tím, že hosté musejí písemně vyjádřit nesouhlas s anexí Krymu.

Zpráva o údajné diskriminaci Rusů v jednom z ostravských hotelů oběhla nejen česká, ale i světová média.

Hoteliér Tomáš Krčmář vyvěsil v druhé polovině března roku 2014 na ostravský hotel Brioni oznámení, že počínaje 24. březnem přestane hotel ubytovávat občany Ruské federace z důvodu anexe Krymu.

„Byl jsem tehdy jedním z prvních lidí, který se takhle vymezil k situaci na Ukrajině. Postupem času se začali přidávat evropští státníci,“ líčil po propuknutí kauzy Tomáš Krčmář.

Ač později pod nátlakem zákaz zrušil, pro portál iDNES.cz uvedl, že si za svým krokem stojí. „Setkával jsme se s různými reakcemi na to opatření, ať už z tuzemska nebo z ciziny. Většina z nich ovšem byla pozitivní,“ dodal Krčmář.

Jenže Česká obchodní inspekce pro toto jednání neměla pochopení a firmě Golden Gastro Service uložila pokutu 50 tisíc korun za porušení zákazu diskriminace spotřebitelů.

Krajský soud v Ostravě rozhodnutí zrušil, ale Nejvyšší správní soud (NSS) vyhověl kasační stížnosti inspekce. Krajský soud pak rozhodl znovu a sankci snížil na 5 tisíc korun, s čímž se NSS ztotožnil.

Důvody odmítnutí byly racionální, řekl Ústavní soud

Podle něj nebylo přiměřené, aby provozovatel hotelu žádal po zájemci o „navýsost všední službu“ hodnotové vymezení vůči zahraniční politice jeho domovského státu. NSS také vyjádřil obavu z „prorůstání nevraživosti až nenávisti“ ve společnosti.

Firma se ale nevzdala a kauzu dovedla až k Ústavnímu soudu. „Nesouhlasím s pokutou, ani kdybych měl zaplatit jen jednu korunu,“ řekl dříve Krčmář MF DNES.

Ústavní soud dnes konstatoval, že o nepřípustnou diskriminaci nešlo. Důvody odmítnutí podle něj nebyly ani nenávistné, ani zjevně svévolné, ale naopak racionální.

Soud v nálezu zmínil, že anexe Krymu odporuje základním pravidlům mezinárodního práva. Odkázal na stanoviska mezinárodních organizací, odborníků i ministerstva zahraničí. 

Také poukázal na to, že i státy rozlišují ve vztahu k jednotlivcům podle státní příslušnosti, která je něčím jiným než národnost nebo rasa. Odmítnutí zákazníka pro etnickou příslušnost nebo náboženství by podle soudu diskriminací bylo. Případ musí znovu otevřít Nejvyšší správní soud.

,