Zadržení migranti u sebe neměli doklady. Podle policie pocházejí z Afghánistánu a o azyl požádali před cestou do ČR v jiné zemi. Do té budou tři vráceni. Zbylým dvěma ještě nebylo 15 let a převzala si je sociálka. (28. května 2021) | foto: Policie ČR

Uprchli z Afghánistánu, skončili v Bruntálu. Policie zajistila pětici migrantů

  • 18
V areálu firmy v Bruntále našli ve středu policisté pět mužů z Afghánistánu, kteří tam vystoupili z nákladního prostoru kamionu. Dozvěděli se o nich po telefonickém upozornění na linku 158.

Pětice mužů nepředložila žádné cestovní doklady či doklady totožnosti, policisté ale ověřili, že jde o Afghánce ve věku od 15 do 27 let.

„Tři dospělí muži ve věku 18, 19 a 27 let byli umístěni do Zařízení pro zajištění cizinců v Balkové. Policisté zjistili, že všichni zažádali o mezinárodní ochranu v jiném státu a k nám vstoupili neoprávněně,“ uvedla policejní mluvčí Soňa Štětínská.

Nyní podle ní bude probíhat správní řízení k předání mužů do státu, ve kterém podali žádost o mezinárodní ochranu. „Co se týká dvou patnáctiletých hochů, s ohledem na jejich věk byl kontaktován odbor sociálně právní ochrany dětí, který si je převzal,“ doplnila Štětínská.

Tento týden už moravskoslezští policisté našli devět migrantů ve dvou litevských kamionech, do jejichž nákladových prostorů vnikli na území Rumunska, údajně bez vědomí řidičů. Všichni migranti uvedli, že pocházejí z Afghánistánu. Byly mezi nimi i tři děti.

,