Záchranáři v kraji dostali moderní sanitky, vyřazené chtějí poslat Ukrajině

  • 0
Záchranná služba Olomouckého kraje převzala devět nových sanitek. Auta byla vyrobena a vybavena tak, aby odpovídala požadavkům zdravotníků. Vyřazené vozy budou sloužit dál, ale už jinde. Kraj se zajímá i o možnost poslat je na Ukrajinu.

Moderní sanitní vozy zamíří na základny do Olomouce, Šternberku, Litovle, Prostějova, Hranic, Šumperku a jedna na výjezdovou základnu v Jeseníku.

Kromě plicních ventilátorů nejvyšší třídy mají například transportními křesla se zvýšenou nosností.

„Modernizace přispívá k lepšímu a bezpečnějšímu poskytování neodkladné péče obyvatelům i návštěvníkům Olomouckého kraje,“ řekl krajský radní Ivo Mareš.

Sanitky přišly na zhruba 49 milionů korun, 44,5 milionu pokryla dotace z Evropské unie. Nejde o poslední obměnu vozového parku záchranářů, protože v září dostanou záchranáři dalších pět nových sanitek.

„Aktuálně disponujeme padesátkou záchranářských vozidel, přičemž třiačtyřicet kusů jsou velká sanitní vozidla s nosítky a pak máme sedm osobních aut, které využíváme v systému rendez-vous,“ doplnila Andrea Rakovičová, ředitelka Záchranné služby Olomouckého kraje (ZZS OK).

Opotřebovány za covidu

Stáří vozového parku záchranářů je v průměru 4,58 roku, což je podle odborníků hraniční limit. Na opotřebení ambulantních prostor sanitek i zkrácení životnosti některého vybavení se podepsalo covidové období, za kterého se na nich podepsala vyšší spotřeba dezinfekce.

„Průměrné stáří transportních plicních ventilátorů ZZS OK je více než deset let. Právě tyto přístroje patřily v době pandemie covidu k nejdůležitějším při péči o transportované pacienty,“ upozornil Dalibor Horák, náměstek hejtmana Olomouckého kraje.

„Nákupem prvních devíti nových ventilátorů v pořizovaných sanitních vozidlech tak odstartovala jejich obměna za moderní zařízení s mnoha režimy ventilace, včetně ventilace novorozenců,“ doplnil Horák.

Na olomouckém hejtmanství nyní hledají využití pro staré sanitky, které budou vyřazeny. „Budeme jednat o jejich dodávkách na Ukrajinu nebo pro Český červený kříž,“ řekl náměstek Horák.