V olomoucké zoologické zahradě se na začátku října rozrostla skupina surikat o...

V olomoucké zoologické zahradě se na začátku října rozrostla skupina surikat o tři nová mláďata. | foto: Stanislav Heloňa, MAFRA

Návštěvníky olomoucké zoo baví další tři mláďata oblíbených surikat

  • 1
Olomoucká zoo v těchto dnech poprvé ukázala tři mláďata surikat, jež se na Svatém Kopečku narodila v době uzavření zahrady kvůli koronaviru. Na svět přišla ve čtvrtek 1. října. Mezi návštěvníky jsou surikaty oblíbené, zahrada je chová již od 70. let.

„Pravděpodobně se jedná o dva samečky a jednu samičku,“ míní zooložka Libuše Veselá. První surikaty do zoo chovatelé dovezli ze Zoo Bratislava.

Dožívají se deseti až třinácti let, samice mají většinou jedno až pět mláďat. Kolik surikat se na Svatém Kopečku za řádově desítky let již podařilo odchovat, je podle mluvčí zahrady Ivety Gronské obtížné říct.

Surikaty v pavilonu Kalahari

„A to vzhledem k tomu, že se jedná o jeden z nejdéle chovaných druhů, který se v naší zoo rozmnožoval ještě v dobách, kdy se o mláďatech vedla jen nedokonalá evidence. Dá se ale odhadnout, že by mohlo jít o zhruba stovku surikat,“ vyčíslila.

Od roku 2018 zoo surikaty chová v africkém pavilonu Kalahari, do té doby byly k vidění pouze v malém neatraktivním výběhu ve spodní části zahrady.

Typickým znakem pro surikaty je hrabání písku při hledání potravy, za svůj život ho přehrabou až několik tun. Živí se mimo jiné i jedovatými hady, pavouky a štíry, proti jejichž jedu jsou imunní.

„Rády mají také plody takzvaného pouštního melounu, které se trochu podobají našim okurkám,“ doplnila Gronská.