Namdaldonir Nyamjav z Mongolska u krajského soudu, kde čelil obžalobě ze série znásilnění žen z komunity bezdomovců v Olomouci.

Namdaldonir Nyamjav z Mongolska u krajského soudu, kde čelil obžalobě ze série znásilnění žen z komunity bezdomovců v Olomouci. | foto: Luděk Peřina, ČTK

Za znásilňování bezdomovkyň dostal cizinec devět let, činy popírá

  • 4
Za sérii napadení a znásilnění žen bez domova žijících v Olomouci poslal olomoucký krajský soud Namdaldonira Nyamjava z Mongolska za mříže na devět let a poté ho čeká vyhoštění. Třiačtyřicetiletý muž svou vinu popíral, podle něj činy spáchal někdo jiný.

Podle obžaloby Nyamjav zaútočil celkem třikrát - loni v lednu a dále v září a říjnu roku 2020. Při útocích znásilnil tři ženy a napadl dva muže, z nichž jednoho, jenž se ho pokoušel zadržet, pobodal ostrým předmětem.

Za to byl obžalován i z vydírání, při němž byla způsobena těžká újma na zdraví. Soudce konstatoval, že důkazy muže usvědčují.

„Soud získal praktickou jistotu, z důkazů nelze dojít k jinému závěru, než že čin spáchal obžalovaný. Je vyloučeno, že by to mohlo být jinak,“ uvedl soudce Martin Lýsek.

„Při rozhodování hrálo roli to, že jej oběti samy identifikovaly. Mobilní telefon obžalovaného se také vždy v době, kdy ke zločinu došlo, objevoval ve výseči, ve které bylo místo činu,“ nastínil Lýsek.

Zmínil také, že mezi důkazy figuroval mimo jiné také haplotyp DNA z těla oběti, který ukazuje, že pachatel byl mongolské národnosti.

„Obžalovanému je ukládán úhrnný trest za několik trestných činů. Sazba se odvíjí podle nejpřísnějšího z nich, což je v tomto případě vydírání. Soud v rozsudku zohlednil, že obžalovaný celkem spáchal šest trestných činů, z toho tři sexuální, a nesvědčí pro něj žádná polehčující okolnost,“ shrnul soudce.

V Mongolsku byl odsouzen za násilné zločiny

Cizinec vinu po celou dobu odmítal, proti verdiktu se na místě odvolal. „Je překvapující jak kvůli tomu, že jsem mongolský občan s jakousi minulostí, jsem stále osočován z toho, že jsem to opravdu udělal. Jsou jasné důkazy, které vůbec nehovoří ve prospěch toho, že jsem vinný,“ řekl Nyamjav v závěrečné řeči

„Já jsem opravdu nevinný. Vy to berete tak, že ty jsi cizinec, a proto jsi to udělal,“ dodal.

Během procesu uvedl, že vše spáchal jeho známý, nedokázal však říct jeho jméno, kde bydlí či pracuje.

„Já nejsem fyzicky stavěn na to, abych páchal takový trestný čin. Moje zdraví funguje tak na čtyřicet procent. Mám také problémy s kolenem a se zády,“ hájil se obžalovaný, který zpochybňoval důvěryhodnost důkazů. Také uvedl, že při vyšetřování pociťoval ze strany kriminalistů diskriminaci.

„V této zemi jsem nespáchal žádný trestný čin a ani jsem na něco takového nepomyslel. Mým cílem bylo založit si rodinu a žít čestný život,“ řekl muž při jednom z dřívějších soudních jednání.

Podobných činů se dopustil již v Mongolsku, kde byl několikrát odsouzen za loupež, přepadení nebo znásilnění. Do Česka se ale dostal s čistým trestným rejstříkem. Podle Nyamjava mu jej vydali v Mongolsku, kde podle jeho tvrzení trestní záznamy mažou, aby dali lidem druhou šanci žít čestný život.