Výměna veřejného osvětlení v Olomouci

Výměna veřejného osvětlení v Olomouci | foto: Magistrát města Olomouc

Města omezí svícení pouličními lampami, řidiči musejí být ostražití

  • 11
Některá města v Olomouckém kraji omezí dobu svícení pouličních lamp, ale i počet světel v ulicích. Na přechodech pro chodce a krajských cestách se bude svítit dál.

S příchodem nejkratších dní v roce, které provázejí mlhy a pošmourné počasí, města na Hané a v Jeseníkách kvůli energetické krizi řeší, jak ušetřit na veřejném osvětlení.

Někde navzdory všem nevýhodám zkrátí dobu svícení a omezí i čas, kdy budou lampy v provozu.

Oba kroky se rozhodli postupně využít od listopadu radní v Prostějově. „Na místních a účelových komunikacích pracovníci vypnou každé druhé svítidlo. Rovněž posunou spínací astronomické hodiny elektrických rozvaděčů veřejného osvětlení. Osvětlení se bude zapínat o třicet minut později a vypínat o stejnou dobu dříve,“ přiblížila mluvčí prostějovského magistrátu Jana Gáborová.

Přechody a krajské silnice o světla nepřijdou

Město vyzývá řidiče, cyklisty a chodce, aby s těmito úspornými kroky počítali a připravili se na ně.

„Bez omezení zůstane osvětlení pozemních komunikací v majetku kraje, osvětlení přechodů pro chodce, osvětlení vybraných lokalit podle doporučení městské policie a všechny ulice s instalovaným LED osvětlením,“ vyjmenovala Gáborová.

Přerov na rozdíl od Prostějova zatím zůstane u plného osvětlení ulic. „V současné době se zpracovává plán obnovy veřejného osvětlení, jehož součástí má být i energetická bilance navržené soustavy. Čekáme na výsledek, takže v tuto chvíli se zatím nic nemění, ulice jsou osvětlené jako v předchozích letech,“ sdělila mluvčí přerovského magistrátu Lenka Chalupová.

Také Olomouc zatím o podobných opatřeních neuvažuje. „Snahou je vyměnit staré pouliční osvětlení za úsporná ledková svítidla. Nejedná se o vypínání světel a omezení osvětlení,“ sdělila mluvčí olomouckého magistrátu Radka Štědrá.

Veřejné osvětlení v Olomouci čítá více než 14 tisíc světel. Životnost starých lamp je 20 let, některé z nich přitom slouží až čtyřicet let. Město za elektřinu na veřejné osvětlení ročně zaplatí asi 25 milionů korun.

„Když se technikům podaří ročně vyměnit pět stovek světel za úsporná, ušetří to městu při současných cenách energií až milion korun,“ vyčíslila olomoucká mluvčí.

Nejúspornější jsou v Mohelnici

Zřejmě nejdál ve výměně světel za úsporná je z větších měst Olomouckého kraje Mohelnice.

„V současnosti měníme 207 světel za moderní úsporná. Potom už budeme mít vyměněných přibližně 1 300 z celkového počtu 1 800 světel,“ konstatoval mohelnický starosta Pavel Kuba.

Mohelnice se stejně jako Prostějov rozhodla k úsporám formou zkrácení času svícení v ulicích.

„Nové systémy jsou nastavené na takzvaný astronomický čas určující, kdy se začíná stmívat. Ráno zapínáme o dvacet minut později a v noci vypínáme o dvacet minut dřív, abychom ještě víc šetřili,“ vysvětlil Kuba.

Úkolem města je zajistit bezpečnost

Také Zábřeh už má přibližně pětinu všech světel ve městě v úsporné verzi. „Příští rok plánujeme velkou investici, díky níž bychom se měli dostat na hranici 95 procent vyměněných světel z celkového počtu 1 800,“ popsal zábřežský starosta František John. Tato investice podle něj spolkne přibližně deset milionů korun.

Zábřeh však podobně jako Olomouc neuvažuje o tom, že by část světel vypínal.

„To je velmi diskutabilní opatření, protože úkolem města je zajistit bezpečnost v ulicích a dostatečná intenzita veřejného osvětlení je velmi důležitá, stejně jako jeho nezbytná doba,“ podotkl John.

Podobně vidí situaci krajský koordinátor BESIP Miroslav Charouz. „Zvlášť ráno, v době, kdy chodí děti do škol, je potřeba, aby byly kvalitně nasvícené nejen přechody, ale i ulice. Úspory za každou cenu by se nemusely vyplatit,“ varuje Charouz.

Podle něho nejde pouze o děti či chodce, ale také řidiče. „Ve městě nemusejí mít chodci reflexní prvky, a pokud není ulice řádně nasvícena, může je šofér uvidět až na poslední chvíli a už může být pozdě,“ upozornil Charouz.

Mezi prvními obcemi v Olomouckém kraji se letos rozhodly pro úspory Dřevohostice na Přerovsku. Budou zapínat jen část světel.

„U místních komunikací bude svítit jen část světel. Zvažujeme každé druhé, či třetí světlo. Je možné také snížení intenzity,“ sdělil starosta Dřevohostic Petr Dostál.