Na neurologii šumperské nemocnice dohlíží na pacienty nově speciální snímače,...

Na neurologii šumperské nemocnice dohlíží na pacienty nově speciální snímače, které přenáší data o činnosti srdce na centrální monitor do pracovny sester a lékařů. | foto: Milan Jeřábek, Nemocnice Šumperk

Kardiaci mohou vstát z nemocničních postelí, snímač je hlídá na dálku

  • 0
Novinku, která dává pacientům větší svobodu pohybu i lepší lékařský dohled, začala používat nemocnice v Šumperku. Lidi s nemocemi srdce zde hlídají speciální dálkové snímače, které případně automaticky upozorní na akutní komplikace.

Takzvaná telemetrická jednotka přišla nemocnici na více než 600 tisíc korun. Je určena pro neurologické oddělení, které má celkem třicet lůžek, na nichž se léčí mimo jiné pacienti s onemocněními mozku, míchy, periferních nervů, páteře či svalů,

„Díky technologickému pokroku má dnes telemetrický systém dosah až 150 metrů od nemocničního pavilonu a funguje třeba i ve výtahu,“ nastínil biomedicínský inženýr šumperské nemocnice Martin Sikora.

Čtyři bezdrátové přístroje zvládnou na dálku najednou sledovat až šestnáct pacientů s kardiorespiračním onemocněním, kteří se tak mohou pohybovat po oddělení, dojít na vyšetření bez doprovodu zdravotnického personálu nebo i na krátkou procházku. Dohled obstarává speciální snímač připevněný na těle.

„Ten sleduje neustále jejich EKG rytmus a v aktuálním čase přenáší bezdrátově informace na centrální monitor umístěný v pracovně sester a lékařů,“ popsal Sikora.

Na neurologickém oddělení je potřeba pacienty s onemocněním srdce sledovat zejména kvůli případnému rychlému zachycení arytmie, která by mohla být příčinou cévní mozkové příhody. Pokud by jakákoliv srdeční komplikace nebyla rozpoznána včas, může skončit až smrtí pacienta.

„Zejména v nočních hodinách v době spánku mohou být tyto stavy velmi nebezpečné. Pomocí telemetrie je možno tyto situace okamžitě zachytit a řešit. Nový systém proto oceňuje výrazně i zdravotnický personál, neboť mu přináší větší jistotu, že může v akutním případě okamžitě zasáhnout,“ uzavřel Sikora.