Nový špičkový CT přístroj šternberské nemocnice.

Nový špičkový CT přístroj šternberské nemocnice. | foto: Nemocnice AGEL Šternberk

Nemocnice má nové CT s umělou inteligencí, unese až třistakilového pacienta

  • 1
Špičkový přístroj výpočetní tomografie, známější pod zkratkou CT, přibyl nyní v nemocnici ve Šternberku na Olomoucku. Mimo jiné zvládne pořídit až padesát snímků za sekundu, což zkracuje délku vyšetření.

Stroj za třináct milionů korun je například vybaven programem, který potlačuje případná zkreslení a umožňuje získat ostrý a kvalitní obraz vyšetřované oblasti, což výrazně zlepšuje kvalitu skenů.

Konstrukce zase zohledňuje fakt, že v populaci přibývá obézních či dokonce morbidně obézních lidí. Nosnost stolu, na němž pacient leží, je tak 300 kilogramů.

„Přístroj je také vybaven umělou inteligencí a doplněn serverem se třemi diagnostickými stanicemi, které svým softwarovým vybavením nabízejí široké možnosti dodatečného zpracování obrazu. Rovněž má i program pro snížení radiační zátěže pacienta,“ řekla primářka radiodiagnostického oddělení Jindřiška Judasová.

Nemocnice Agel Šternberk je podle ní první v Česku, která přístroj této kategorie a s takovým vybavením získala.

„Nové CT nám umožní zvýšit kvalitu vyšetření na našem pracovišti. Zatím provádíme vyšetření plicní, břišní a rovněž mozku, výhledově pak máme v plánu přidat vyšetření končetinových tepen,“ nastínila primářka.

Další nové přístroje pro vyšetření na JIP a ARO

Nemocnice získala i další špičkové diagnostické přístroje, které slouží při rentgenování. Prvním je pojízdný skiagrafický přístroj v ceně téměř šesti milionů korun, který doposud ve špitálu chyběl.

Pojízdný skiagrafický přístroj pro rentgenování dosud šternberská nemocnice vůbec neměla.

„Slouží pro vyšetření imobilních pacientů ve vážném stavu na ARO a JIP. Jeho hlavní výhodou je plná automatizace při centrování vyšetřované oblasti a s tím související urychlení celého vyšetření,“ nastínila Judasová s tím, že už loni byly na oddělení nainstalovány i dva nové stacionární skiagrafické přístroje, které nahradily dosluhující techniku.

„Oba jsou s přímou digitalizací a jeden je vybaven plnou automatikou při volbě snímkovacího protokolu. Přístroje využíváme k vyšetření dospělých i dětských pacientů, ročně je jich zhruba dvacet tisíc,“ shrnula Judasová.

Poslední novinkou je pak mobilní rentgen v ceně dvou a čtvrt milionu, jenž je určen k vyšetřování imobilních pacientů přímo u lůžka a nahradil starší vybavení.

„Využíváme ho k vyšetření pacientů na ARO a JIP, v současné době hlavně ke snímkování covidových pacientů v těžkém stavu, hospitalizovaných na ARO,“ přiblížila primářka.