Zvířata žila v Loučce na Olomoucku v naprosto nevhodných podmínkách. | foto: SVS České republiky

Vyhublá štěňata ve výkalech, ovce krmené těstovinami. Týrání prověřuje policie

  • 1
Inspektoři Státní veterinární správy objevili v Loučce na Olomoucku týrané psy a ovce chované v naprosto nevyhovujících podmínkách. Jedenáct zablešených a vyhublých štěňat živořilo bez krmení, ovce se pohybovaly kolem domu mezi nebezpečnými odpady. Zvířata jsou nyní umístěna do náhradní péče. Případ dále prověřuje policie, která na problémový chov upozornila.

„Veterinární inspektoři při kontrole zjistili, že chovatel v domě chová patnáct psů, z toho čtyři dospělé křížence a jedenáct štěňat, a venku na dvoře dvě neoznačené ovce a dvě jehňata,“ sdělil mluvčí Státní veterinární správy Petr Vorlíček.

„U všech psů bylo zjištěno silné zamoření blechami, znečištění srsti výkaly a močí. Štěňata byla vyhublá a měla vnitřní parazity a většina jedinců byla ve špatném výživném stavu,“ popsal.

Psi podle veterinářů obývali v podstatě všechny prostory domu, kdy většina podlah, stěn a nábytku byla potřísněna výkaly a močí. Interiér silně páchl čpavkem.

„V prostorách domu se pro psy nenacházelo žádné suché a čisté místo pro ležení a spánek. Chovatel v době kontroly navíc neměl k dispozici žádné krmení. Psi se v uvedených nevhodných podmínkách nekontrolovaně množili,“ sdělil Vorlíček.

Ovce žily v odpadech

Ovce majitel choval v okolí domu, mezi odpady a nebezpečnými předměty, o které se mohly poranit. „V době kontroly měly ovce jako krmení k dispozici jen absolutně nevhodné těstoviny, žádné seno ani vodu. Byly ve zhoršeném výživném stavu, jevily známky apatie a měly nadmutá břicha,“ popsal mluvčí.

Veterinární inspektoři posoudili stav zvířat jako zcela nevyhovující a navrhli jejich okamžité umístění do náhradní péče.

„Na základě tohoto návrhu rozhodli pracovníci litovelské radnice o předběžné náhradní péči. Ještě téhož dne ve večerních hodinách byla zvířata převezena do náhradních chovů,“ informoval. Případ dále prověřuje policie.