Herci Moravského divadla trénují na půlmaraton ve sportovním. Na start závodu...

Herci Moravského divadla trénují na půlmaraton ve sportovním. Na start závodu se ale postaví v kostýmech. | foto: Moravské divadlo Olomouc

Půlmaraton poběží i herci. Lidé je určitě poznají, budou v kostýmech

  • 0
Stylově v pracovním se postaví v sobotu na start olomouckého půlmaratonu čtveřice herců Moravského divadla. Činoherní kvartet ve složení Vendula Fialová, Tomáš Krejčí, Vojtěch Lipina a Roman Vencl, který poměří síly s účastníky štafety, totiž poběží v divadelních kostýmech. Půjčí si je z inscenací Sluha dvou pánů a Když se zhasne.

Zastoupení v prestižním závodu, do kterého se zapojí pět a půl tisíce běžců včetně špičkových atletů, bude mít i soubor opery a operety divadla, jeho barvy bude hájit pěvec Radek Leszczynski.

„Chtěli jsme běžet štafetu už minulý rok, ale hrací plán nám nebyl nakloněn a v den konání závodu jsme měli představení. Letos jsme měli štěstí a přihlásili se. V jakém pořadí poběžíme, jsme si vylosovali v divadelním klubu. První vybíhá Vojta, další úsek má Roman, pak běžím já a cílová část je na Tomovi, který musí zvládnout o kilometr více než my,“ uvedla Fialová.

Držitelka dvou olomouckých Thálií za ženský jevištní výkon v činohře už má se závodem zkušenosti, poprvé si štafetu vyzkoušela před dvěma roky. Podruhé se na start mezinárodního klání postaví také Lipina.

Naopak svou premiéru, nikoliv hereckou, ale coby účastníků závodu, si v sobotu odbudou Vencl a Krejčí.

„S fyzickou výbavou není problém, jsme zdatní díky našim výkonům na jevišti a na herecké zkušebně. Pokud se mi stejně jako posledně podaří zaběhnout svůj úsek za třiadvacet minut, budu rád,“ uvedl Lipina.

Vencl je raději opatrnější. „S tréninkem je to trochu problém, protože od poloviny května až do poloviny června každý den zkouším a hraji. Přesto mám nemalý cíl, doběhnout živ a bez trvalých následků. Čas kolem osmadvaceti minut by byl příjemným bonusem,“ řekl herec.

Pěvec Leszczynski bude na startu pošesté

To zástupce souboru opery a operety Leszczynski, který poběží štafetu dvojic společně s kolegou z činohry Petrem Kubesem, bude na startu patřit mezi ostřílené závodníky.

„Absolvoval jsem všech pět ročníků (olomouckého půlmaratonu) a přemýšlel jsem co dál. Na jednu stranu je to špičkový světový závod doma, ale na druhou stranu se už několik let orientuji výhradně na běh v terénu a v horách. Přesto jsem se rozhodl jít do toho znovu, především proto, abychom na tak prestižní akci jako tým reprezentovali Moravské divadlo,“ vysvětlit Leszczynski.

Sobotní běh v ulicích krajské Olomouce bude letos patřit mezi nejlépe obsazené půlmaratony ve světě. Zúčastní se ho takové hvězdy jako bývalý světový rekordman a vítěz prestižní série World Marathon Majors Wilson Kipsang, olympijský vítěz a mistr světa Stephen Kiprotich a jedna z nejlepších vytrvalostních běžkyň současnosti Mary Keitanyová.